Najlepszy przepis na pierniczki i pomysł na to jak je zapakować

pierniczki-2

Właśnie teraz jest idealny moment na upieczenie świątecznych pierniczków. Ja uwielbiam ten czas, później dekorowanie i świąteczne zajadanie. Pierniczenie, to już nasza tradycja, a cała rodzina na nie czeka ?.

W tym roku jesteśmy trochę spóźnieni (dziś mieliśmy je przygotowywać, ale plany nagle się zmieniły), jednak pierniki z tego przepisu są przepyszne zarówno bardziej kruche, jak i miękkie. Mam nadzieję, że Wam się przyda, a na końcu znajdziecie też pomysł na ich zapakowanie. Zdjęcia we wpisie są zbieraniną różnych ujęć z kilku wcześniejszych lat ;).

Przepis na pierniczki

Pierniczki z tego przepisu pieczemy od zawsze, czyli od jakiś sześciu lat. Wychodzą idealne, świetnie sprawdzają się też jako dekoracja choinki.

przepis na pierniczki

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • odrobina wody

Przygotowanie:

Masło z miodem rozpuszczamy w garnuszku. Pozostałe składniki mieszamy razem na stolnicy, dodajemy ostudzone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, to dodajemy odrobinę wody. Po wyrobieniu wałkujemy. Jeśli jest zbyt miękkie można schłodzić w lodówce.

Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki i przekładamy na blachę do pieczenia. Powierzchnię pierniczka przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Dziurki do zawieszenia robimy przed pieczeniem, np. za pomocą wykałaczki.

przepis na pierniczki

Pieczenie:

Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180ºC.

Lukier:

Składniki na lukier do ozdabiania pierniczków:

1 białko
1 szklanka cukru pudru

Miksujemy razem na gładką masę. Z czasem lukier robi się coraz bardziej gęsty. Do ozdabiania używam wykałaczek lub strzykawki. W poprzednich latach dodawaliśmy też różne gotowe jadalne ozdoby.

przepis na pierniczkiprzepis na pierniczki

Przepis na pierniczki pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Jak zapakować pierniczki na prezent

Pierniczki często bywają u nas słodkim dodatkiem do prezentu, albo wędrują jako samodzielny upominek. Moja wizja co do sposobu ich pakowania prawie się nie zmienia, zawsze się podoba, więc postanowiłam Wam pokazać ten sposób.

przepis-na-pierniczki-1

Potrzebujemy:

  • sztywniejszego papieru, np. bloku technicznego
  • świątecznej papierowej serwetki
  • celafonu
  • sznurka lub wstążki

Przygotowanie krok po kroku:

Arkusz papieru A4 przecinamy na pół. Z jednego arkusza będą dwie bazy opakowania. Następnie zaginamy z dłuższe boki po 1 cm.

Serwetkę rozcinamy na 4 części. Jeden kwadrat kładziemy na naszą tekturkę. Na to układamy pierniczki.

pierniczki-8

Wycinamy prostokąt z celafonu i chowamy w niego naszą tekturkę z pierniczkami. Wiążemy po bokach sznurkiem, robiąc „cukierek”. I gotowe!

Mam nadzieję, że przepis się przyda! Dajcie znać, czy wśród Waszych prezentów są też słodkie upominki 🙂

Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 4 lat przekonuję o tym innych :)

  • Donia

    Hej mam swietny „patent” na witrazyk w pierniczku, za pomoca maszynki do mielenia kawy, miele landrynki. W pierniczku robie dziure 1cm kolo i wsypuje proszek landrynkowy. Po upieczeniu robi sie cudny wirazyk- lizak. Swietnie wygladaja na choince jak zapalisz lampki 🙂

  • W Ujęciu Fotografia

    Do robienia dziurek w pierniczkach polecam słomkę do napojów- jest większa i ma regularny kształt.Pozdrawiam!

  • Świetnie wyglądają, pewnie też cudownie smakują. W tym roku pierniczki już upieczone – może spróbuję Twój przepis w przyszłym roku 🙂

  • Spadłaś mi z nieba! Rok temu wpadlam na cudowny przepis na pierniczki (ze starej, babcinej ksiązki). W tym roku książka gdzieś zaginęła, a w internecie przepisów na pierniczki tyle, że głowa mała, nie wiadomo, które przepisy są godne uwagi… dziekuje!! <3

    • Cieszę się ogromnie! I miłego pieczenia <3

  • A w sumie nie wiedziałam, czy w tym roku upiekę. Trochę upierdliwością jest zamiana na mąkę bezglutenową, ale… Chyba podejmę ryzyko.

  • Wyglądają bosko! :*

  • Asia

    a na mniej wiecej ile sztuk wystarcza ten przepis? bo nie wiem czy podwajać stawkę 🙂

    • W zeszłym roku robiłam pojedynczą turę, ale wcześniej były podwójne 😀 Ale ilości sztuk nie pamiętam 🙂

  • z twojego pomysłu na pakowanie zapewne skorzystam, z przepisu już mniej, bo moje święta będą wegańskie 🙂

    • A masz sprawdzony przepis na wegańskie pierniczki? Podziel się, proszę!

      • jak przetestuję na pewno podrzucę, mam kilka przepisów, oraz swój nie wege, te święta będą czasem eksperymentów :3

  • Bardzo ciekawią mnie Twoje pierniczki, kupiłam już składniki i jutro na pewno zrobię 🙂

  • Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! W tym roku wykorzystam Twój 😉

  • Kasia W.

    to głupie pytanie: ale czy w przepisie na pierniczki (ciasto nie lukier) jajko dodaje się do masy czy tez służy tylko i wyłącznie do „posmarowania roztrzepanym jajkiem”.

    (laik jestem ale chce spróbować)

    • A to w sumie dobre pytanie! Dodaje się też do ciasta 🙂

Close