5 pomysłów na obiad w 30 minut – wersja wakacyjna

Niezmiennie kocham szybkie gotowanie. I choć odkąd mam swoją niezastąpioną kuchenną pomoc, z którą moja kuchnia weszła na wyższy poziom, to jednak szybkie przepisy na obiad są ciągle moją codziennością. Szczególnie wtedy, gdy za oknem piękna pogoda i chcę jak najwięcej czasu spędzać na zewnątrz. Dlatego dziś porzucam Wam kolejne 5 pomysłów na obiad w 30 minut w wariancie wakacyjnym! Te dania królują u mnie przez całe lato.

Smacznego!

5 pomysłów na obiad w 30 minut – wersja wakacyjna

Chłodnik pomidorowy

Kiedy robię krem pomidorowy mój Sebastian mówi, że wtedy czuć zapach domu. Latem zjadamy ją w wersji na zimno. Minimum składników do jej przygotowania to cebula i pomidory. Ja uwielbiam ją zwłaszcza wtedy, gdy dodam dużo włoszczyzny. Cudownie pachnie i najlepiej smakuje.

obiad w 30 minut na lato

Składniki:

  • 2 cebule
  • czosnek
  • włoszczyzna
  • pomidory z puszki całe
  • woda

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w plasterki, nie muszą być idealne i tak po gotowaniu wszystko zblendujemy. W garnku podsmażamy cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pietruszkę i resztę włoszczyzny. Gdy się zarumienią zalewamy wodą tak, by je przykrywała. Dodajemy pomidory i przyprawy, a następnie całość gotujemy pod przykryciem 20-30 minut. Po lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zupę można jeść też na ciepło albo lekko przestudzoną. Podawać ze śmietaną, grzankami lub mozzarellą.

 

Chłodnik tradycyjny

Zupa, którą przygotowuję tylko latem i właśnie z latem mi się kojarzy najbardziej. Uwielbiam ten smak!

obiad w 30 minut na lato

Składniki:

  • pół litra kwasu buraczanego
  • pół litra śmietany
  • pół litra jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • drobno pokrojona botwinka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

Kwas buraczany mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojone warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Powinien postać około 2 godziny w lodówce, aby składniki się wymieszały. Podawać z jajkiem na twardo.

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Najszybszy makaron, idealnie sprawdza się latem, bo nie trzeba długo stać nad patelnią. Jest lekki i przepyszny. W wersji ekspresowej sprawdzi się gotowe pesto ze słoiczka, ale u nas ostatnio króluje poszatkowana bazylia z czosnkiem i oliwą.

obiad w 30 minut na lato

Składniki:

  • ok. 5-7 plasterków suszonego pomidora z zalewy, pokrojonych w cienkie paski (dzięki nim nie trzeba już dodawać innego tłuszczu)
  • 2-3 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki lub wyciśnięte przez praskę)
  • pół słoiczka pesto lub posiekana drobno bazylia i oliwa
  • dowolny, ulubiony makaron
  • opcjonalnie ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy pomidory, dodajemy czosnek i na koniec pesto lub bazylię. Makaron  ugotowany al denete wrzucamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu można posypać ziarnami słonecznika i/lub parmezanem.

 

Leczo

To też danie, które jest w moich top wakacyjnych smakach.

obiad w 30 minut na lato

Składniki:

  • cukinia
  • 3 rodzaje papryki
  • pomidory
  • cebula
  • opcjonalnie kiełbasa

Przygotowanie:

Kroimy wszystko w kostkę, smażymy dodając w kolejności: cebula, kiełbaska, papryka, cukinia, pomidory. Doprawiamy do smaku, zostawiamy na duszenie.

 

Dania z grilla

Jak wakacyjne dania, to muszą być dania z grilla! Jeszcze rok temu pewnie piątym pomysłem na obiad byłyby ugotowane sezonowe warzywa: bób czy fasola, które uwielbiam i często u nas goszczą. Albo makaron z truskawkami ;). W tym roku jednak korzystamy z tego, że możemy zrobić sobie grilla na codzienny obiad.

obiad w 30 minut na lato

Szaszłyki

Składniki:
  • 200 g łososia lub piersi z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • pomidorki cherry
  • sok z cytryny, ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Papryki i łososia kroimy na kwadraty. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Do szaszłyków przygotowujemy dowolny sos.

 

Kurczak z warzywami

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • pomidorki cherry
  • papryka żółta, zielona, czerwona
  • cukinia
  • pieczarki

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka porcjujemy i ubijamy mięso. Warzywa kroimy na małe części. Pierś i warzywa wkładami do folii aluminiowej i szczelnie owijamy. Grillujemy około 10 minut.

A Wy co macie dzisiaj na obiad? Jakie szybkie dania królują u Was latem?

Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 4 lat przekonuję o tym innych :)

Close