Przechowywanie żywności w lodówce – jak przedłużyć świeżość produktów?

Jest jedna rzecz, której nie cierpię robić i której racjonalności nigdy nie umiem sobie wytłumaczyć. Jest to wyrzucanie i marnowanie jedzenia. Czy to zepsutego, bo leżało zapomniane w lodówce, czy to resztek, z którymi nie ma co zrobić. Nie lubię tego robić i zawsze mam ogromne wyrzuty sumienia, że coś się zmarnowało. Dlatego bardzo staram się pilnować tego, co kupujemy, planować posiłki i mądrze przechowywać żywność, tak by maksymalnie ograniczyć wyrzucanie jedzenia.

Przechowywanie żywności w lodówce
– jak przedłużyć świeżość produktów?

1. Układanie produktów według temperatury panującej w lodówce

Kiedyś byłam straszną ignorantką, jeśli chodzi o układanie produktów w lodówce. Robiłam to bardzo intuicyjnie, nie zwracając uwagi na to jaka temperatura jest najlepsza dla danego typu produktów. Efekt – szybsza utrata przydatności do spożycia. Odkąd się pilnujemy i układamy jedzenie na przeznaczonych do tego półkach, jest znacznie lepiej, a jedzenie nie psuje się tak szybko.

Półka górna, temperatura ok. 8ºC

– najwyższa półka w lodówce, to idealne miejsce do przechowywania powideł, dżemów, jogurtów czy mleka.

Półka środkowa, temperatura 4-7ºC

– tutaj najlepiej przechowywać produkty, o krótkiej dacie przydatności takie jak: wędliny, twarożki, sery, ale też wszystkie potrawy, które ugotowaliśmy i zostawiamy do spożycia na kolejny dzień, jak np. garnek z zupą.

Półka nad dolnymi szufladami, temperatura ok. 2ºC

– najlepsze miejsce do przechowywania świeżego mięsa i ryb. Ze względu na panującą tam niską temperaturę znacząco zmniejsza się ryzyko rozwoju bakterii.

Półki boczne, na drzwiach, temperatura ok. 10ºC

– tutaj powinno się trzymać jaja, przetwory, musztardę, chrzan, ketchup i inne butelki z sosami, oleje roślinne, soki w kartonach, czyli produkty, które dobrze znoszą zmianę temperatury na wyższą przy otwarciu drzwi.

Dolne szuflady, temperatura 7-10ºC i większa wilgotność

– są przeznaczone do przechowywania warzyw i owoców. Choć temperatura jest idealna zarówno dla jednych i drugich, to większa wilgotność niekoniecznie sprzyja przedłużeniu świeżości owoców. Te najlepiej przechowywać w suchym środowisku. Jest jednak na to sposób, o którym ostatnio się dowiedziałam – pojemnik Vit Control Plus znajdujący się w lodówkach Amica.

Za pomocą specjalnego suwaka można wyregulować poziom wilgotności, w zależności od tego, czy przechowujemy owoce czy warzywa. Na jego dnie znajduje się taca, która zapewnia swobodny przepływ powietrza, a zawarte w niej otwory sprawiają, że cząsteczki wody mogą swobodnie z nich spłynąć. W efekcie owoce i warzywa znacznie dłużej zachowują swoją świeżość, nawet do 30 dni. Dla mnie brzmi, to jak rozwiązanie idealne, bo ostatnio to warzywa i owoce stanowią podstawę mojej diety. A to właśnie one najszybciej lubią się psuć.

2. Wskazówki dotyczące przechowywania żywności

Zebrałam kilka prostych wskazówek, dzięki którym małym kosztem sama odczułam znaczną poprawę trwałości przechowywanych produktów.

  • niektóre produkty nie potrzebują przechowywania w lodówce, a część z nich szybciej straci swoją trwałość. Lodówki nie lubią np. banany, jabłka, czosnek, cytrusy, ogórki czy dojrzałe pomidory.
  • a jeśli już jesteśmy przy bananach i pomidorach, to nigdy nie przechowuj ich razem w jednej misce – banany w mgnieniu oka staną się ciemnie
  • przyjmij zasadę „pierwsze kupione – pierwsze spożyte”, dzięki temu jest większa szansa, że zjesz dany produkt przed upływem terminu ważności, a to w szerokiej perspektywie zapobiega wyrzucaniu i marnowaniu żywności
  • kontroluj datę ważności wszystkich produktów – pamiętaj, że dotyczy ona produktów zamkniętych. Otwarte mleko, jogurt, serek zazwyczaj należy spożyć w ciągu 48 godzin od otwarcia
  • latem nastaw pokrętło temperatury na wyższe działanie niż w zimie (chociaż coraz mniej lodówek tego wymaga, sprawdź w instrukcji) – moja lodówka przypomina o tym zbierającą się wodą. 1 stopień w górę i problem znika
  • nigdy nie wstawiaj do lodówki gorących potraw
  • szuflady i półki możesz wyłożyć ręcznikami papierowymi, dzięki czemu łatwiej będzie zadbać o czystość lodówki
  • zbyt duża ilość produktów w lodówce utrudnia przepływ powietrza i zmniejsza skuteczność chłodzenia, nie gromadź ściśniętych zapasów
3. Wskazówki dotyczące mrożenia żywności

Dobrą opcją na przedłużenie świeżości produktów jest też ich mrożenie. Jak to robić mądrze?

  • zamrażaj produkty najszybciej jak to możliwe po zakupie
  • nie zamrażaj produktów o wątpliwej świeżości
  • nie wkładaj do zamrażarki gorących dań
  • produkty do zamrożenia najlepiej wkładaj w płaskie opakowania – dzięki temu szybciej się zamrożą, ale też rozmrożą lub dadzą się łatwiej poporcjować przed rozmrożeniem
  • nie wszystkie produkty nadają się do mrożenia, np. jabłka, pomarańcze, jajka, ziemniaki – nie zamrażają się prawidłowo, a ich dostępność jest na tyle duża, że nie ma sensu ich zamrażać. Ogórki, pomidory, sałata, rzeżucha, cykoria nie nadają się do mrożenia, gdyż stracą swój naturalny smak
  • najważniejsze – niczego nie wolno zamrażać dwukrotnie! Raz rozmrożony produkt nie powinien wracać do lodówki.
4. Czyszczenie lodówki

W czystej lodówce są zdecydowanie mniejsze szanse na rozwój bakterii. Jak ją posprzątać szybko i mądrze pisałam tutaj -> Czyszczenie lodówki krok po kroku. Najważniejsze to dbać o nią regularnie.

Jakie Wy macie sposoby na organizację i przechowywanie żywności w lodówce? Co u Was działa, co robicie, by zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia?

Partnerem wpisu jest Amica

Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 4 lat przekonuję o tym innych :)

Close