Sposób na czysty piekarnik podczas świątecznego gotowania

imageimageimageimage

Zbliża się czas największego gotowania w roku. Mnóstwo potraw, które trzeba przygotować i drugie tyle, które chciałoby się wypróbować. Ale podczas gotowania łatwo o wypadek na niedawno czyszczonym piekarniku, którego ponowne mycie nie było w planach. Nie panikujemy, tylko łapiemy się za sól!

(Na zdjęciu jest mleko, bo na nim najłatwiej było mi uzyskać efekt “kipienia” na zawołanie, ale sposób działa zawsze, zarówno na płycie, jak i w środku piekarnika).

Kroki:

1., 2., 3. – garścią soli kuchennej (jeśli plama jest większa może być potrzeba jej więcej) szybko zasypujemy potrawę, która nam wykipiała. Trzeba to zrobić od razu, gdy plama jest świeża. Na zaschniętą nie zadziała. Gotujemy sobie spokojnie dalej.

4. – kiedy piekarnik ostygnie łatwo usunąć sól z plamą, np. nabierając na łopatkę czy łyżkę.

5. – resztki można wytrzeć papierowym ręcznikiem.

Prawda, że proste? 🙂

Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 4 lat przekonuję o tym innych :)