17 sposobów na eko kuchnię, które możesz wprowadzić od zaraz

Temat bardziej ekologicznego życia coraz częściej wkracza do naszej codzienności. Do mojej wszedł mocno, gdy przeprowadziliśmy się na wieś. Choć naprawdę starałam się, by plastikowe odpady stanowiły niewielką ilość, to dwa duże worki „papier i plastik” zabierane przy wywozie śmieci mnie przeraziły. Kiedy mieszkaliśmy w bloku, nie odczuwałam tak bardzo ilości śmieci produkowanych tylko przez nas. Teraz widzę to wszystko jak na dłoni. I wcale nie byłam z siebie dumna.

Postanowiłam wprowadzić małe zmiany, które pomogą ograniczyć marnowanie jedzenia i produkcję odpadów. Przy następnym wywozie śmieci różnica zaczęła być już widoczna (pół worka mniej plastiku). Kolejny raz przekonałam się na własnym przykładzie, że małe zmiany mogą zrobić dużą różnicę.

17 sposobów na eko kuchnię, które możesz wprowadzić od zaraz

IKEA jest marką, która ma szczególne miejsce w moim życiu, uwielbiam ich za ładne i praktyczne rozwiązania. Wiele z nich sprzyja także zrównoważonemu domowi, dlatego dziś razem z IKEA dzielę się małymi zmianami, które pozwoliły mi się cieszyć bardziej ekologiczną kuchnią. Jeśli macie ochotę poszerzyć temat, to polecam Wam także zerknąć do e-booka przygotowanego przez IKEA, gdzie znajdziecie praktyczne wskazówki, jak żyć w bardziej świadomy, ekologiczny sposób, dbając przy tym o zdrowie i zasobność portfela – > „IKEA. Dla Ciebie, dla domu, dla planety – Niech żyje zrównoważony dom!”.

Segregacja odpadów i minimalizacja plastiku

1. Pierwsza różnica jaka pojawiła się w moim domu to kosze na segregację odpadów. Wcześniejszy pojedynczy pojemnik zastąpiły 3. To daje już dobry obraz jakie śmieci generują się najszybciej. W pierwszych miesiącach górował plastik i o dziwo baterie. Wprowadzenie tych trzech koszy było dla mnie sygnałem numer 1, że pora na zmiany. Dzisiaj dobrałabym pojemniki różnej wielkości do różnego rodzaju odpadów.

2. Naturalnie sam zakup choćby najdroższych pojemników nie zastąpi Wam zdrowego rozsądku. Na początek postanowiłam zminimalizować ilość plastiku przychodzącego do domu. Wędliny i sery kupuję w sklepach gdzie pakują je w papier. Nie biorę dodatkowych toreb foliowych na zakupy, czy jak kiedyś bywało jako „przyszłe worki na śmieci”, zawsze mam ze sobą eko-torbę. Jeśli mogę wybrać produkt w opakowaniu innym niż plastikowy, biorę go pod uwagę. A jeśli opakowanie jest biodegradowalne, to już pełen sukces. 

3. W domu też znalazłam sporo plastiku i mimo, że wiele opakowań służy mi przez długie lata, to wiele z nich jest już porysowanych, obdartych i w kondycji, która nie sprzyja przechowywaniu żywności. Tam gdzie, to możliwe zastępuję je pojemnikami szklanymi. A jeśli, to nie pora to używam plastiku tak długo jak się tylko, by nie generować niepotrzebnych śmieci.

4. A wspomaniane przeze mnie baterie? Skąd się biorą? A to jakieś światełka, zabawki, piloty, szumisie itp. Przy dziecku zużycie baterii naprawdę daje się odczuć. W mieście te kilka paluszków szybko lądowało z pojemniku do ich segregacji. Tutaj odkładałam je do małego pojemniczka. Okazało się, że „mały” to zły pomysł. Naprawdę mnie to przeraziło i postanowiłam przerzucić się na akumulatorki. I nie żadne hifi „nie-wiadomo-co”. A małe sprytne i tanie rozwiązanie. 4 paluszki AA i 8 w rozmiarze AAA, na mój dom i wszystkie bibelotki – wystarcza.

Produkty, które mogą się przydać:

sposoby na eko kuchnię

Zestaw koszy do szafki / Akumulatorek do ładowania / Ładowarka 

Oszczędzanie energii

13. Dawno wymieniłam już wszystkie żarówki na energooszczędne odpowiedniki. Zresztą świetlówki i ledy to dziś na szczęście standard i (zwróćcie na to uwagę szczególnie zimą) nie trzeba ich co chwilę gasić. Najbardziej oszczędne są, gdy świecą w dłuższych odcinkach czasu.

14. Naprawdę duże różnice w rachunkach można zauważyć po wymianie niektórych urządzeń, na takie o wyższej klasie oszczędności energetycznej. Piekarnik, lodówka, zmywarka. To sprzęty, które pracują w naszych domach najczęściej i jednocześnie potrzebują najwięcej energii.

15. Zwłaszcza odpowiednie postępowanie z lodówką da duże oszczędności. Przede wszystkim jej lokalizacja – im dalej od źródeł ciepła tym wydajniejsza jej praca i bardziej równomierne chłodzenie. Dowolne ciepło sprawia, że lodówka zaczyna działać intensywniej.

16. Dlatego nienajlepszym pomysłem jest wstawianie do niej ciepłych potraw. Generalnie lodówka to doskonały przykład, gdzie liczy się złoty środek: dobra klasa oszczędności energii, odpowiednie umieszczenie sprzętu czy wreszcie program chłodzenia optymalny do zawartości (wierzcie lub nie, ale wszystkie instrukcje jasno informują, jak powinniście go dopasować, by Wasza chłodziarka łączyła wydajność z oszczędnością).

17. Z małych sprzętów zawsze staram się dbać o czajnik. Po pierwsze nabieram zawsze dokładnie tyle wody, ile potrzebuję. Po drugie regularnie czyszczę kamień. Gdy jest go dużo czajnik potrzebuje więcej czasu, by nagrzać wodę. Więcej czasu, czyli więcej energii. Biorąc pod uwagę to, żę moje przyzwyczajenie do gwizdka sprawiało, że zapomniał o gotowej wodzie to mamy juz komplet.

Oszczędzanie wody

Obserwacja ilości zwykłych śmieci skłoniła mnie do refleksji, że pewnie w innych obszarach mogę też generować większe zużycie niż mi się wydaje. Do tego wielu straszyło mnie „To dom, przekonasz się jakie są koszty”. Szczególnie, że w gospodarstwach domowych naprawdę dużo jej się „przelewa”. Gdy się nad tym zastanowić okaże się, że sporo jej nam ucieka.

5. Pierwszy temat – zmywanie. Jeśli mamy zmywarkę, to temat jest dość prosty, najczęściej wybieram ekonomiczny program. Niektóre modele pozwalają na mycie mniejszej ilości naczyń w specjalnych programach. Sprawdź, czy Twoje urządzenie daje taką możliwość.

6. Przy zmywaniu ręcznym największą oszczędność uzyskujemy myjąc naczynia w napełnienionym zlewie zamiast pod bieżącą wodą. Jeśli wydaje się to dziwne, to naprawdę jest mnóstwo ludzi, którzy ciągle ogarniają naczynia pod strumieniem wody. Tutaj przydatny jest kran z perlatorem – to ta końcówka z siateczką, przez którą płynie woda. Dzięki niej można oszczędzić nawet 20% wody podczas mycia czy płukania warzyw.

7. Ciekawostka to fakt, że woda np. z mycia warzyw i owoców, czy też płukania ryżu czy kasz perfekcyjnie nada się do podlewania kwiatków. Nie wiem, czy nabiera jakichś specjalnych właściwości, ale wreszcie moja domowa dżungla rośnie zamiast zamieniać się w pustynię.

Produkty, które mogą się przydać:

sposoby na eko kuchnię

Miska do mycia / Bateria z perlatorem / Zestaw do hydroponiki

Oszczędzanie jedzenia

W naszej rodzinie to już prawdziwy fix. Jeśli mamy wyrzucić jedzenie, to wszyscy są „chorzy”. Oczywiście nie chodzi o to, by jeść zepsute jedzenie, bardziej by nie generować resztek, które kwitną później przez długie tygodnie w ciemnych zakątkach lodówki, albo od razu lądują w koszu. 

8. Na początek proponuję rozsądne zakupy i zaplanowanie posiłków na cały tydzień. Pod swoje menu zróbcie jednorazowe zakupy, ale kupując dokładnie tyle ile potrzeba. Szybko można się przekonać, że resztek mniej i portfel mniej cierpi. 

9. Pomocna będzie tutaj też tablica magnetyczna z listą aktualnych domowych zapasów, wtedy kupujemy tylko to, co jest potrzebne oraz mamy świadomość, które zapasy powinniśmy szybciej zużyć. Tutaj wpis, w którym pokazywałam jak ją wykonać i użyć: Organizacja w kuchni DIY: Zapasy pod kontrolą.

10. Jeśli lubicie robić zapasy czy też jedzenie zostaje, to pamiętajcie, by odpowiednio przechowywać nadmiar jedzenia. Większość z dań da się spokojnie zamrozić. W ostatnim czasie doceniam tę metodę jak nigdy wcześniej.

11. Zadbajcie o to, by zamrozić lub przetworzyć sezonowe owoce. Domowy dżem czy herbata z prawdziwymi truskawkami, zimą nie ma nic lepszego.

12. Świetnym rozwiązaniem i alternatywą dla domowego ogródka jest też mała szklarnia. Można się cieszyć własnymi warzywami i ziołami przez cały rok, a ich ilość dopasować do naszych potrzeb. Sama zauważyłam, że np. opakowanie rukoli jest za duże na nasze potrzeby (często zanim całe zjemy, ona się po prostu psuje), dlatego wyhodowanie jej w hydroponice byłoby dla nas idealnym rozwiązaniem.

Produkty, które mogą się przydać:

sposoby na eko kuchnię

Pojemniki na przyprawy / Pojemniki na żywność / Szklane słoiki / Woreczki do mrożenia

Bardzo jestem ciekawa Waszych patentów na bardziej ekologiczną kuchnię. Moją listę pomysłów i inspiracji z pewnością da się poszerzyć. Dajcie znać jak to funkcjonuje u Was, a jeśli jeszcze nie stosujecie tych prostych sposobów, spróbujcie je wprowadzić. To najlepszy WIN-WIN, jaki może nam się przytrafić.

Partnerem wpisu jest IKEA
Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 4 lat przekonuję o tym innych :)

Close