fbpx
 

Przepis na zimową kawę – mój comfort food na zimną i szaroburą porę

utworzone przez | sty 25, 2022 | ZAKAMARKI | 9 Komentarze

Gdybym miała wskazać jedną rzecz, do której mam największą słabość, to wskazałabym kawę. Nawet czekolada oreo z nią przegrywa. Kawa to zdecydowanie mój napój życia. Szczególnie po nieprzespanej nocy w zimową szaroburą aurę nie wyobrażam sobie bez niej dnia. Dziś mam dla Was przepis na zimową kawę, moją ulubioną, która smakuje najlepiej jesienią i zimą i którą piję przede wszystkim dla przyjemności.

Przepis na zimową kawę

Ze wszystkich wypróbowanych przeze mnie do tej pory sposobów parzenia kawy wygrywa kawiarka. Parzenie kawy w niej jest proste, sama kawiarka nie zabiera dużo miejsca, a cały proces sprawia, że moment przygotowania kawy mogę celebrować dłużej. Kawiarka składa się z 3 części: zbiornika na wodę, sitka oraz „dzbanuszka” z gotowym naparem. Pamiętajcie, żeby do przygotowania kawy użyć ciepłej wody. Im mniejszy gaz, tym lepiej. Warto poczekać dłużej, by uzyskać pełen smak kawy.

Do kawiarki używamy mielonej kawy. Wśród moich ulubionych kaw są te marki Bialetti. Zostały one stworzone właśnie z myślą o kawiarkach. 


Te i inne kawy znajdziecie w sklepie Przyjaciele Kawy, w którym z kodem Ania20 dostaniecie 20% zniżki na nieprzecenione kawy (oprócz kawy z lokalnych palarni).
Kod jest ważny do 28 lutego 2022.


Wybierając kawę, zwróćcie uwagę na stopnień intensywności, np. kawa Bialetti „Perfect Moca Delicato” ma poziom intensywności 5/10, a „Perfetto Moka Intenso” już 9/10. Polecam Wam też spróbować kaw smakowych Bialetti. To u mnie taka mała przyjemność, gdy mam mniej czasu na przygotowanie, ale chcę, żeby ta chwila z kawą była bardziej wyjątkowa.

Składniki:

  • pół kubka czarnej kawy
  • pół kubka spienionego mleka
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • opcjonalnie odrobina chili

Przygotowanie:

W kawiarce parzę kawę. Przyprawy i skórkę z pomarańczy mieszam i wsypuję do kubeczka. Na małym gazie podgrzewam mleko i za pomocą zwykłego ręcznego spieniacza na baterie je spieniam. Jeśli będziecie spieniać zimne mleko, to piana szybko opadnie. Do kubka wlewam mleko, zalewam kawą i gotowe!

Życzę Wam pysznej kawy! Dajcie znać, jaka kawa jest Waszą ulubioną 🙂

Partnerem wpisu są Przyjaciele Kawy

You May Also Like…

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Dawniej nasze babcie nie wyobrażały sobie sprzątania bez solidnej kostki mydła. Dziś to praktyczne rozwiązanie wraca do łask i nic w tym dziwnego! Mydło nie tylko świetnie sprawdza się jako produkt pielęgnacyjny, ale także jest skutecznym środkiem czystości....

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Dawno nie dzieliłam się z Wami takimi moimi osobistymi polecajkami. I tak sobie pomyślałam, że skoro nadchodzi czas, gdy obdarowujemy siebie i naszych bliskich bardziej, to lepszej okazji do stworzenia tego wpisu nie będzie. Nie ma się też co oszukiwać, że tylko...

9 komentarzy

    • Ania Legenza

      Dziękuję! Jest szybciutki, ale ten pomarańczowo cynamonowy aromat robi robotę 🙂

      Odpowiedz
  1. Zuza

    Ja na szczęście dziś jeszcze przed kawą, więc zaraz się wezmę za robienie jej z Pani przepisu. Ale już widzę, że będzie pyszna, lubię takie połączenia smaków 🙂

    Odpowiedz
  2. diabetyk

    Już widzę siebie pijącą tę kawę codziennie rano w zimowych miesiącach.

    Odpowiedz
  3. Ela

    Uwielbiam kawę! A zimą smakuje ona jeszcze lepiej! Tej zimy kupiłam sobie w dodatku spieniacz z ariete, więc taka kawa z mlekiem, kardamonem i cynamonem – cuudo!

    Odpowiedz
    • Aniela

      ja akurat mam akspres tej marki i jutro na pewno wypróbuję przepis! Myślę, że z espresso też wyjdzie 🙂

      Odpowiedz
  4. niecierpkowa

    Dzień dobry,
    czy mogłabyś zdradzić, jak czyścić kawiarkę (akurat mam Bialetti)? Wiem, że nie wolno jej tykać płynem do mycia naczyń i nie zależy mi nawet na umyciu z pozostałości naparu, tylko bardziej kamień osadzony na zewnętrzu? Może mogłabyś odesłać mnie do jakiegoś swojego wpisu, jeśli już poruszałaś ten temat? :))

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      W środku tylko opłukuję wodą, bo podobno o to chodzi, żeby nie czyścić dokładnie kawiarki, a z zewnątrz jeśli masz stalową (srebrną) to spróbuj tego sposobu. Może być na mleczku do szorowania albo zrób pastę z sody oczyszczonej i wody https://niebalaganka.pl/jak-wyczyscic-czajnik/

      Teraz też mamy kawiarkę Bialetti, mąż nie pozwala mi jej doszorować 😀

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, tu Ania!

Czaruję wnętrza. Widzę potencjał tam, gdzie na pierwszy rzut oka go nie ma i zawsze znajdę sposób na to, aby mieszkało się piękniej i lepiej. Zapraszam Cię do mojego świata.

KATEGORIE

WYSZUKAJ

MOJA KSIĄŻKA O EKO SPRZĄTANIU

Do miejsca, w którym żyję podchodzę całościowo. Od wyboru najlepszego odcienia bieli, przez funkcjonalność, po to czym sprzątam. Od lat jestem fanką domowych środków czystości. Moje ulubione przepisy zebrałam w ebooku, który Ci szczerze polecam.