Czyszczenie lodówki krok po kroku

imageimageimageimageimageimage

Cześć! Dziś rozkładam na czynniki pierwsze czyszczenie lodówki. W sumie nic trudnego, ale odpowiednia kolejność sprawi, że pójdzie nam sprawnie.

Lodówkę powinniśmy dokładnie czyścić co 3-6 miesięcy. Ale w międzyczasie warto chociaż wycierać półki, a raz w tygodniu przejrzeć żywność w poszukiwaniu czego zepsutego:)

Potrzebujemy:

  • rękawice
  • kosz na śmieci w bliskim sąsiedztwie
  • płyn do mycia naczyń
  • gąbka
  • ściereczka z mikrofibry
  • uniwersalny środek czyszczący
  • soda oczyszczona

 Kroki:

  1. Wyjmij wszystko z lodówki, półka po półce, szuflada po szufladzie i od razu wprowadź selekcję. Spójrz na datę ważności, otwórz słoiki i wszystko, co się nie nadaje wrzucaj do kosza. Dlatego musi on być pod ręką:)
  2. Usuń każdą półkę i od razu odkładaj ją w okolice zlewu. Jeśli masz małą kuchnię, tak jak u mnie, to każda okolica jest blisko zlewu, ale jeśli jest trochę większa, to zaoszczędzimy w ten sposób czas na bieganiu po kuchni. Wyjmujemy też szuflady i półki, które znajdują się na drzwiach.
  3. Z pustej lodówki pozbywamy się okruchów, np. wymiatając je ręcznikiem papierowym.
  4. Lodówkę spryskujemy środkiem do czyszczenia od góry do dołu. Możemy rozprowadzić go gąbką. Na mocne, zaschnięte plamy sypiemy sody oczyszczonej.
  5. Podczas działania środka i sody na wnętrze lodówki, zabieramy się za mycie półek i szuflad. Zlew napełniamy wodą i płynem do mycia naczyń. Każą cześć myjemy osobno nieostrą stroną gąbki, na okruchy w zakamarkach przyda się szczoteczka. Wycieramy do sucha i odkładamy w bezpieczne miejsce.
  6. Teraz czyścimy wnętrze lodówki gąbką od góry do dołu. Jeśli środek wysechł można psiknąć jeszcze raz lub zmoczyć gąbkę wodą. Czyszcząc rysujemy “S”. Wycieramy czystą szmatką do sucha.
  7. Wycieramy drzwi lodówki z zewnątrz.
  8. Układamy półki i szuflady. Jest to dobry moment, żeby np. zmienić ich konfigurację.
  9. Wkładamy żywność do środka. Słoiki możemy przetrzeć od spodu szmatką zamoczoną w wodzie z płynem, żeby nie brudziły nam świeżo posprzątanej lodówki.
  10. Na koniec na talerzyk, pojemniczek, etc. wysypujemy sody i wstawiamy do lodówki. Pochłania brzydkie zapachy, dzięki czemu w lodówce jest dłużej świeżo. Sodę powinniśmy wymieniać co 3 miesiące.

Raz lub dwa razy do roku powinniśmy też wysunąć lodówkę i odkurzyć chłodzące żebra. Nie zapomnijcie wtedy wyłączyć lodówki!

A Wy jak dbacie o swoje lodówki? Macie jakieś złote sposoby?

Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 3 lat przekonuję o tym innych :)

  • Kiedy napisałaś: „Teraz czyścimy wnętrze lodówki” od razu pomyślałam – Z JEDZENIA!!! 🙂 I przyznaję, że u mnie czyszczenie lodówki często tak właśnie się kończy. Ale sama przyznaj – po co wkładać z powrotem do czyściutkiej lodówki słoik z dżemem, który jest tylko delikatnie na dnie, albo plasterek wędliny, albo…. 😛

    • Haha! To bardzo dobry sposób na pozbycie się resztek jedzenia 🙂

      • I na kilka dodatkowych kilogramów (jeśli regularnie czyści się lodówkę, a jak wiadomo – to wskazane, przez wzgląd na zachowanie higieny 😀 ).

  • Marzenka

    Aniu, proponuję jeszcze dodać kilka słów na temat czyszczenia „uszczelek” lodówki. To bardzo ważne, no i niestety sporo brudku tam się gromadzi 🙂

  • korson

    Przecierać to przecieram przynajmniej raz w tygodniu, na ogół nawet nawilżona szmatka wystarcza. Raz na miesiąc-dwa, zależnie od stopnia zabrudzenia, psikam sprayem electroluxa, który dostałam razem z lodówką, i błyszczy. Jeszcze tak nie było, żeby coś się doczyścić nie chciało.