Witajcie:) Jeśli szukałyście najlepszego i najbardziej naturalnego sposobu na pozbycie się kamienia z czajnika, to mam dobre wieści. Wystarczy ocet:)
Niezależnie od tego czy macie czajnik elektryczny, czy na gaz możecie użyć octu do jego wyczyszczenia. Wystarczy wlać ocet do czajnika (1 lub 2 litry w zależności od pojemności) i zostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Rano wystarczy wygotować wodę, by pozbyć się nieprzyjemnego zapachu.
Równie dobrze działa kwasek cytrynowy. Wlewamy 2-3 szklanki wody, dodajemy dwie łyżeczki kwasku cytrynowego. Zostawiamy na noc, rano gotujemy wodę, wylewamy i płuczemy czajnik.
Ocet z czajnika możecie wlać do toalety. Tam też świetnie poradzi sobie z kamieniem.
Wczoraj nalałam do czajnika 2l octu i zostawiłam do 11.00 następnego dnia. Niestety kamień nadal jest. Zastanawiam się czy powtórzyć akcję, czy użyć czegoś innego? Jest go baaardzo dużo 🙂 Ocet jak wylewałam był zielono-bury 😉
Weronika, spróbuj zagotować ocet w czajniku. Dla mnie oba sposoby działają tak samo, ale z gotowaniem bardziej śmierdzi, więc wolę ten 🙂 Ale znam osoby, według których gotowanie octu jest lepsze.
Ha! gotowałam tylko przez chwilę i już pomogło – co prawda chyba jednak będę musiała potrzymać dłużej, ale wygląda na to, że to pomoże (odpuściłam dość szybko, bo strasznie śmierdziało) 🙂 Dzięki!
To super 🙂
Niepotrzebnie zostawiacie na całą noc, bo najważniejsze jest gotowanie. Podczas gotowania kamień poprzez ocet się wygotowuje i się rozpuszcza. Ja zawsze robię tak, że wlewam do pustego czajnika pół szklanki octu i szklankę wody i to zagotowuję tak, jak podczas wody na herbatę. Cały kamień, osad i wszystko w środku znika :). Następnie czekam aż woda trochę ostygnie, wylewam ją i myję czajnik w środku i pracy łącznie z czekaniem jest na jakieś pół godzinki, po czym można się cieszyć czajnikiem jak nowym ;). Fakt, trochę śmierdzi, ale wystarczy trochę powietrzyć. Natomiast wygląd czajnika + smak herbaty bez osadu rekompensują nieprzyjemne zapachy ;)Pozdrówki!
Ja nie lubię zapachu octu, więc do odkamienienia czajnika używam kwasku cytrynowego. Wsypuję opakowanie do czajnika, wlewam wodę i gotuję ok. 10 min. Potem porządnie płuczę czajnik i gotowe 🙂
Ja gotuję ocet kilka minut, pięknie rozpuszcza kamień 🙂
można też wycisnąć cytrynę i zagotować – ładnie pachnie przy gotowaniu, a kamień schodzi aż miło