fbpx
 

Trik na przedłużenie świeżości warzyw! Warzywa w słoiku

utworzone przez | sie 13, 2020 | DOM | 17 Komentarze

Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami jednym trikiem, który przedłuża świeżość warzyw o naprawdę długi czas. Pokazywałam go m.in. na Instagramie i dzięki temu wiem, że dla wielu osób nie jest on znany. A że treści tam szybko znikają, pomyślałam, że warto utrwalić je w formie blogowego wpisu.

Trik na przedłużenie świeżości warzyw!

Jeśli rzodkiewki, marchewki, cukinia, sałata czy seler naciowy szybko więdną w Waszych lodówkach, to jest to rozwiązanie dla Was. Działa świetnie, ilość pracy jest minimalna, a warzywa są w świetnym stanie przez długi czas. Ten trik to warzywa w słoiku lub w pudełku z odrobiną wody.

W moim życiu zaczęło się od rzodkiewki i przeniosło na prawie całą zawartość lodówki. Największą różnicę czuję właśnie przy przechowywaniu rzodkiewki, sałaty i marchewki. Wypróbujcie ten sposób również przy koperku, natce pietruszki czy świeżych liściach szpinaku.

Jak to zrobić?

Potrzebujemy słoika lub pojemnika z przykrywką. Warzywa obieramy, marchewkę można pokroić w słupki, cukinię w plastry i wkładamy do słoika wlewając do niego trochę zimnej wody. Zamykamy i tak przechowujemy w lodówce.

Jeśli zaś chodzi o sałatę, to tutaj przygotowujemy liście, myjemy, ale nie wycieramy ich do sucha, tylko takie wilgotne wkładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy (to trik podsunięty przez Was na Instagramie i genialnie działa).

Te rozwiązania są bardzo wygodne z dwóch powodów: warzywa dłużej zachowują świeżość, ale też mamy już gotowe warzywa, gdy chcemy przygotować posiłek. Wydaje się, że to tylko chwila, ale oszczędność czasu jest duża.

Wypróbujcie koniecznie! A może znacie też inne triki na przedłużenie świeżości warzyw i owoców?

You May Also Like…

Fototapeta w łazience

Fototapeta w łazience

Jako zwolenniczkę nieoczywistych rozwiązań we wnętrzach ciągnie mnie do zastosowania fototapety w miejscu, które w naturalny sposób się z nią nie kojarzy. I tak tworzę aranżacje, gdzie tapeta ląduje na suficie, na podstopnicach schodów czy w łazience. Fototapeta w...

Personalizowana lampa do salonu – zobacz jak wygląda

Personalizowana lampa do salonu – zobacz jak wygląda

W naszym domu niezmiennie coś się zmienia. Z każdym dniem staje się coraz bardziej nasz, właśnie dzięki małym zmianom. Ostatnio taka zmiana zawitała do salonu - wymieniliśmy oświetlenie sufitowe na ręcznie robioną lampą. Lampę, która dodaje charakteru i wyjątkowości....

17 komentarzy

  1. Magdzik

    Jak długo warzywa zachowuja świeżość w takiej formie? Nie psują się szybciej?

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Szybciej nie. U mnie np. rzodkiewka czy marchewka po 3-4 dniach były zwiędnięte. Teraz wytrzymują 1,5 do 2 tygodni i są w super formie. Dłużej nie wiem, bo zjadamy 🙂

      Odpowiedz
  2. Jola [Manager Pixeli]

    Nie znałam tego sposobu. Czasami się tylko denerwowałam, że muszę coś zjeść na drugi dzień, bo po odkrojeniu połowy, reszta nie może poleżeć chwilę dłużej. Na pewno będę korzystać, to ułatwi planowanie posiłków. 🙂

    Odpowiedz
  3. Bartek

    O kurczę, takie proste, a takie genialne. Dzięki! 😀

    Odpowiedz
  4. Karolina

    Oprócz sałaty, u mnie jeszcze roszponka i rukola. Myję liście, osuszam ręcznikiem papierowym i lekko wilgotne wkładam do pojemnika, przykrywam warstwą ręcznika papierowego skropionego zimną wodą i szczelnie zamykam. Dzięki temu w końcu nie marnuje mi się zielenina 🙂

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Ja nie używam ręczników papierowych, ale myślę, że bez nich też da radę! 🙂

      Odpowiedz
  5. K.

    Ile wody wlewasz do takiego pojemnika?

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Trochę na dno. Co kilka dni można ją wymienić 🙂

      Odpowiedz
  6. Adrianna

    Super pomysł, nigdy o nim nie słyszałam. Musze przetestować. Dziękuję 😉

    Odpowiedz
  7. Celina

    Tez tak robie z rzodkiewka i bardzo długo jest świeza

    Odpowiedz
  8. helena b.

    Bardzo mi się to podoba, dziękuję już będę stosowała.

    Odpowiedz
  9. Ania

    Świetny pomysł! Ja zawsze mam problem z marchewką i sałatą. Ile razy musiałam wyrzucić… teraz wypróbuje Twój pomysł.

    Odpowiedz
  10. Darjan

    Ja nie dodaje wody, po prostu wkładam , zamykam i finito 😊

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, tu Ania!

Czaruję wnętrza. Widzę potencjał tam, gdzie na pierwszy rzut oka go nie ma i zawsze znajdę sposób na to, aby mieszkało się piękniej i lepiej. Zapraszam Cię do mojego świata.

KATEGORIE

WYSZUKAJ

MOJA KSIĄŻKA O EKO SPRZĄTANIU

Do miejsca, w którym żyję podchodzę całościowo. Od wyboru najlepszego odcienia bieli, przez funkcjonalność, po to czym sprzątam. Od lat jestem fanką domowych środków czystości. Moje ulubione przepisy zebrałam w ebooku, który Ci szczerze polecam.