Trik na przedłużenie świeżości warzyw! Warzywa w słoiku
Dzisiaj chciałabym się podzielić z Wami jednym trikiem, który przedłuża świeżość warzyw o naprawdę długi czas. Pokazywałam go m.in. na Instagramie i dzięki temu wiem, że dla wielu osób nie jest on znany. A że treści tam szybko znikają, pomyślałam, że warto utrwalić je w formie blogowego wpisu.
Trik na przedłużenie świeżości warzyw!
Jeśli rzodkiewki, marchewki, cukinia, sałata czy seler naciowy szybko więdną w Waszych lodówkach, to jest to rozwiązanie dla Was. Działa świetnie, ilość pracy jest minimalna, a warzywa są w świetnym stanie przez długi czas. Ten trik to warzywa w słoiku lub w pudełku z odrobiną wody.
W moim życiu zaczęło się od rzodkiewki i przeniosło na prawie całą zawartość lodówki. Największą różnicę czuję właśnie przy przechowywaniu rzodkiewki, sałaty i marchewki. Wypróbujcie ten sposób również przy koperku, natce pietruszki czy świeżych liściach szpinaku.
Jak to zrobić?
Potrzebujemy słoika lub pojemnika z przykrywką. Warzywa obieramy, marchewkę można pokroić w słupki, cukinię w plastry i wkładamy do słoika wlewając do niego trochę zimnej wody. Zamykamy i tak przechowujemy w lodówce.
Jeśli zaś chodzi o sałatę, to tutaj przygotowujemy liście, myjemy, ale nie wycieramy ich do sucha, tylko takie wilgotne wkładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy (to trik podsunięty przez Was na Instagramie i genialnie działa).
Te rozwiązania są bardzo wygodne z dwóch powodów: warzywa dłużej zachowują świeżość, ale też mamy już gotowe warzywa, gdy chcemy przygotować posiłek. Wydaje się, że to tylko chwila, ale oszczędność czasu jest duża.
Wypróbujcie koniecznie! A może znacie też inne triki na przedłużenie świeżości warzyw i owoców?
Magdzik
Jak długo warzywa zachowuja świeżość w takiej formie? Nie psują się szybciej?
Ania Legenza
Szybciej nie. U mnie np. rzodkiewka czy marchewka po 3-4 dniach były zwiędnięte. Teraz wytrzymują 1,5 do 2 tygodni i są w super formie. Dłużej nie wiem, bo zjadamy 🙂
Jola [Manager Pixeli]
Nie znałam tego sposobu. Czasami się tylko denerwowałam, że muszę coś zjeść na drugi dzień, bo po odkrojeniu połowy, reszta nie może poleżeć chwilę dłużej. Na pewno będę korzystać, to ułatwi planowanie posiłków. 🙂
Ania Legenza
Cieszę się! 🙂
Klaudia Jaroszewska
Genialne! Na pewno skorzystam!
Ania Legenza
Super! 🙂
Bartek
O kurczę, takie proste, a takie genialne. Dzięki! 😀
Ania Legenza
Do usług! 😀
Karolina
Oprócz sałaty, u mnie jeszcze roszponka i rukola. Myję liście, osuszam ręcznikiem papierowym i lekko wilgotne wkładam do pojemnika, przykrywam warstwą ręcznika papierowego skropionego zimną wodą i szczelnie zamykam. Dzięki temu w końcu nie marnuje mi się zielenina 🙂
Ania Legenza
Ja nie używam ręczników papierowych, ale myślę, że bez nich też da radę! 🙂
K.
Ile wody wlewasz do takiego pojemnika?
Ania Legenza
Trochę na dno. Co kilka dni można ją wymienić 🙂
Adrianna
Super pomysł, nigdy o nim nie słyszałam. Musze przetestować. Dziękuję 😉
Celina
Tez tak robie z rzodkiewka i bardzo długo jest świeza
helena b.
Bardzo mi się to podoba, dziękuję już będę stosowała.
Ania
Świetny pomysł! Ja zawsze mam problem z marchewką i sałatą. Ile razy musiałam wyrzucić… teraz wypróbuje Twój pomysł.
Darjan
Ja nie dodaje wody, po prostu wkładam , zamykam i finito 😊