5 prostych i smacznych przepisów na obiad w 30 minut

SONY DSC

Nigdy nie przypuszczałam, że na blogu będzie kulinarnie, ale pod wpisem o planowaniu gotowania pojawiło się kilka próśb o moje ulubione dania, więc nie mogłam Wam odmówić. Samo robienie zdjęć jedzeniu nawet mi się spodobało, a z gotowania czerpałam większą przyjemność, więc może będzie kolejna smakowita piątka :).

Jest 5 przepisów, bo w weekend dowodzenie w kuchni przejmuje mój luby, co oznacza bardziej skomplikowane i wykwintne potrawy niż w tygodniu. Podane przeze mnie składniki są na dwie umiarkowanie głodne osoby. Przyprawiajcie wedle uznania, bo tak jak i na co dzień w życiu, tak i tu mogę zapomnieć o soli i pieprzu 🙂

image

MAKARON Z POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

Danie, którym zajadam się w Presto, postanowiłam odtworzyć i bez przepisu wyszło pyszne.

Składniki:

  • dowolny makaron
  • jedna puszka całych pomidorów
  • jedna kulka mozzarelli
  • bazylia świeża lub suszona
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. W tym czasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek do zeszklenia.
  3. Dodajemy pomidory z puszki na patelnię i smażymy dopóki pomidory się nie rozpadną (można im w tym pomóc) a sos trochę zgęstnieje.
  4. Mozzarellę kroimy w kostkę i gdy sos będzie miał dobrą konsystencje dodajemy.
  5. Gdy mozzarella zacznie się rozpuszczać dodajemy posiekane listki bazylii.
  6. Gotowy sos mieszamy z makaronem i zajadamy ze smakiem.

image

TAGLIATTELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

Z tego co pamiętam przepis podpatrzyłam kilka lat temu na Pozytywnej kuchni, ale chyba mocno go uprościłam, a i tak wychodzi pysznie 😉

Składniki:

  • 6-7 gniazd makaronu tagliattele
  • śmietana 18%
  • śmietana 30%
  • wędzony łosoś
  • suszony koperek
  • czosnek

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente
  2. Czosnek podsmażamy
  3. Całą śmietanę 18% dajemy na patelnię, i tak 3-4 łyżki 30%, ale polecam smakować i dodawać według uznania.
  4. Gdy śmietana zgęstnieje dodajemy koper. Im więcej tym lepsze.
  5. Na sam koniec na chwilę dorzucam pokrojonego w cienkie paski łososia. Mieszam i zalewam makaron sosem.

image

NALEŚNIKI 

Oboje uwielbiamy naleśniki w każdej postaci, dlatego często je jemy w różnych wersjach. Moim największym kulinarnym sukcesem po zamieszkaniu na swoim jest robienie cienkich naleśników. Bo możecie mi nie wierzyć, ale wcześniej były grubości palca 😀

Składniki na ciasto:

  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody
  • jedno jajko
  • i tak 1,5 szklanki mąki – ja daję jedną pełną, a później dosypuję na wyczucie.

Wszystko miksujemy i smażymy na odrobinie oleju. Z tych proporcji wychodzi ok. 7-8 naleśników.

Ulubione nadzienia:

  1. dżem – najprościej i najszybciej
  2. biały ser – ser półtłusty, jedno żółtko, cukier i ucieramy widelcem
  3. szpinak z fetą – ok. 5 ząbków czosnku podsmażamy, dodajemy pół opakowania mrożonego szpinaku, gdy się rozmrozi, dorzucamy min. pół opakowania fety, doprawiamy, polewamy śmietaną i zajadamy. Sposób na szpinak podpatrzyłam u Agnieszki, ale trochę pozmieniałam, bo nie miałam czasu go wcześniej rozmrozić. Zrobiłam też małą próbę z tagliattelle i smakował nawet lepiej niż w naleśniku 🙂
  4. pieczarki – podsmażamy jedną średnią cebulę, pieczarki myjemy, ścieramy na tartce z grubymi oczkami, i wszystko razem smażymy, doprawiamy i zawijamy. Tak przygotowane pieczarki są też świetne do krokietów, ale krokiety zupełnie nie wpisują się w koncepcję tego wpisu 😀
  5. na wytrawnie – drobno pokrojona połowa kapusty pekińskiej, podsmażone pieczarki, 2-3 ogórki konserwowe, 1/3 puszki kukurydzy ćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkę, mała marchewka starta na tartce, 1/4 papryki. Z tego robimy sałatkę. Na naleśnika kładziemy plasterki sera mozzarella i salami z pieprzem lub inne ostre, na to sałatka. Składamy naleśnika na kwadrat i jeszcze na moment kładziemy na patelnię.

image

POMIDOROWE RISOTTO

Przepis od Agnieszki, a tam znajdziecie jeszcze 6 innych pomysłów na prosty i szybki obiad. Risotto jest przepyszne, więc musiało tu trafić. Nie dodawaliśmy serka mascarpone, a pomidory chyba nie pelati, ale i tak danie trafiło na naszą listę ulubionych obiadów.

image

SAŁATKI Z PIERSIĄ Z KURCZAKA

Obiadowa wersja sałatki, którą można się najeść. Ma mięcho, więc nikt nie powinien narzekać 🙂

Składniki:

  • różne sałaty, ja najczęściej kupuję gotowy mix sałat
  • pierś z kurczaka, gotowana albo smażona, tu wszystko zależy od Waszych upodobań, ja robię różnie, a dzięki temu na jednej bazie mogę przygotować różne sałatki
  • sos winegret
  • dodatki – co akurat mam pod ręką, na zdjęciu np. w wersja z żurawiną i miodem, czyli bardziej na słodko, ale dziś jedliśmy z parmezanem i pomidorkami
  • do tego dobre pieczywko i gotowe 🙂

Nie wiem jak Wy, ale ja strasznie zgłodniałam! Jeśli macie ochotę podzielić się Waszym szybkim i prostym przepisem, to czekam na propozycje. 

Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 4 lat przekonuję o tym innych :)

Close