5 prostych i smacznych przepisów na obiad w 30 minut

SONY DSC

Nigdy nie przypuszczałam, że na blogu będzie kulinarnie, ale pod wpisem o planowaniu gotowania pojawiło się kilka próśb o moje ulubione dania, więc nie mogłam Wam odmówić. Samo robienie zdjęć jedzeniu nawet mi się spodobało, a z gotowania czerpałam większą przyjemność, więc może będzie kolejna smakowita piątka :).

Jest 5 przepisów, bo w weekend dowodzenie w kuchni przejmuje mój luby, co oznacza bardziej skomplikowane i wykwintne potrawy niż w tygodniu. Podane przeze mnie składniki są na dwie umiarkowanie głodne osoby. Przyprawiajcie wedle uznania, bo tak jak i na co dzień w życiu, tak i tu mogę zapomnieć o soli i pieprzu 🙂

image

MAKARON Z POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

Danie, którym zajadam się w Presto, postanowiłam odtworzyć i bez przepisu wyszło pyszne.

Składniki:

  • dowolny makaron
  • jedna puszka całych pomidorów
  • jedna kulka mozzarelli
  • bazylia świeża lub suszona
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. W tym czasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek do zeszklenia.
  3. Dodajemy pomidory z puszki na patelnię i smażymy dopóki pomidory się nie rozpadną (można im w tym pomóc) a sos trochę zgęstnieje.
  4. Mozzarellę kroimy w kostkę i gdy sos będzie miał dobrą konsystencje dodajemy.
  5. Gdy mozzarella zacznie się rozpuszczać dodajemy posiekane listki bazylii.
  6. Gotowy sos mieszamy z makaronem i zajadamy ze smakiem.

image

TAGLIATTELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

Z tego co pamiętam przepis podpatrzyłam kilka lat temu na Pozytywnej kuchni, ale chyba mocno go uprościłam, a i tak wychodzi pysznie 😉

Składniki:

  • 6-7 gniazd makaronu tagliattele
  • śmietana 18%
  • śmietana 30%
  • wędzony łosoś
  • suszony koperek
  • czosnek

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente
  2. Czosnek podsmażamy
  3. Całą śmietanę 18% dajemy na patelnię, i tak 3-4 łyżki 30%, ale polecam smakować i dodawać według uznania.
  4. Gdy śmietana zgęstnieje dodajemy koper. Im więcej tym lepsze.
  5. Na sam koniec na chwilę dorzucam pokrojonego w cienkie paski łososia. Mieszam i zalewam makaron sosem.

image

NALEŚNIKI 

Oboje uwielbiamy naleśniki w każdej postaci, dlatego często je jemy w różnych wersjach. Moim największym kulinarnym sukcesem po zamieszkaniu na swoim jest robienie cienkich naleśników. Bo możecie mi nie wierzyć, ale wcześniej były grubości palca 😀

Składniki na ciasto:

  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody
  • jedno jajko
  • i tak 1,5 szklanki mąki – ja daję jedną pełną, a później dosypuję na wyczucie.

Wszystko miksujemy i smażymy na odrobinie oleju. Z tych proporcji wychodzi ok. 7-8 naleśników.

Ulubione nadzienia:

  1. dżem – najprościej i najszybciej
  2. biały ser – ser półtłusty, jedno żółtko, cukier i ucieramy widelcem
  3. szpinak z fetą – ok. 5 ząbków czosnku podsmażamy, dodajemy pół opakowania mrożonego szpinaku, gdy się rozmrozi, dorzucamy min. pół opakowania fety, doprawiamy, polewamy śmietaną i zajadamy. Sposób na szpinak podpatrzyłam u Agnieszki, ale trochę pozmieniałam, bo nie miałam czasu go wcześniej rozmrozić. Zrobiłam też małą próbę z tagliattelle i smakował nawet lepiej niż w naleśniku 🙂
  4. pieczarki – podsmażamy jedną średnią cebulę, pieczarki myjemy, ścieramy na tartce z grubymi oczkami, i wszystko razem smażymy, doprawiamy i zawijamy. Tak przygotowane pieczarki są też świetne do krokietów, ale krokiety zupełnie nie wpisują się w koncepcję tego wpisu 😀
  5. na wytrawnie – drobno pokrojona połowa kapusty pekińskiej, podsmażone pieczarki, 2-3 ogórki konserwowe, 1/3 puszki kukurydzy ćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkę, mała marchewka starta na tartce, 1/4 papryki. Z tego robimy sałatkę. Na naleśnika kładziemy plasterki sera mozzarella i salami z pieprzem lub inne ostre, na to sałatka. Składamy naleśnika na kwadrat i jeszcze na moment kładziemy na patelnię.

image

POMIDOROWE RISOTTO

Przepis od Agnieszki, a tam znajdziecie jeszcze 6 innych pomysłów na prosty i szybki obiad. Risotto jest przepyszne, więc musiało tu trafić. Nie dodawaliśmy serka mascarpone, a pomidory chyba nie pelati, ale i tak danie trafiło na naszą listę ulubionych obiadów.

image

SAŁATKI Z PIERSIĄ Z KURCZAKA

Obiadowa wersja sałatki, którą można się najeść. Ma mięcho, więc nikt nie powinien narzekać 🙂

Składniki:

  • różne sałaty, ja najczęściej kupuję gotowy mix sałat
  • pierś z kurczaka, gotowana albo smażona, tu wszystko zależy od Waszych upodobań, ja robię różnie, a dzięki temu na jednej bazie mogę przygotować różne sałatki
  • sos winegret
  • dodatki – co akurat mam pod ręką, na zdjęciu np. w wersja z żurawiną i miodem, czyli bardziej na słodko, ale dziś jedliśmy z parmezanem i pomidorkami
  • do tego dobre pieczywko i gotowe 🙂

Nie wiem jak Wy, ale ja strasznie zgłodniałam! Jeśli macie ochotę podzielić się Waszym szybkim i prostym przepisem, to czekam na propozycje. 

Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 4 lat przekonuję o tym innych :)

  • Ja też właśnie strasznie zgłodniałam 🙂 same dobre rzeczy tu pokazujesz! To risotto miałam dziś na obiad to przynajmniej w tej kwestii jestem spełniona 😉 dziś dodałam mascarpone, bo stoi w lodówce otwarte opakowanie, ale ogólnie uważam że ten ser jest zbędny w tym przepisie, bez niego też jest spoko i jest nieco lżej 🙂

    Ja do dziś nie umiem robić cienkich naleśników 🙁 na szczęście mój facet się w tym wyspecjalizował, to ja mu nie wchodzę w paradę 😉 nawet nauczył się podrzucać je pod sufit podczas przewracania 😉

    • Ja z podrzucaniem mam traumę – fruwająca patelnia i rączka w ręce, więc nawet tego nie próbuję 🙂

  • Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem pieczarkowym, taka moja wariacja Twoich propozycji 🙂

    • Przepis na sos pieczarkowy poproszę 😀

      • Proszę bardzo: kroisz cebulkę i podsmażasz na masełku, do tego wrzucasz pokrojone pieczarki w kostkę czy plasterki jak tam chcesz, smażysz chwilę, potem dolewasz wody lub bulionu i dusisz jakiś czas pod przykryciem, co by się z pieczarek aromat wydostał. Na koniec zaciągasz trochę śmietaną, przyprawiasz solą i pieprzem i gotowe. Ja lubię posypać też natką pietruszki 🙂

  • Dobrze,ze za kwadrans przerwa lunchowa, to na pocieszenie wbiję w coś zgłodniale zeby 😉

  • Z chęcią zjadłabym tak pysznego naleśnika 😉

  • Takie szybkie i proste dania są najlepsze. Ja uwielbiam wszystko co z makaronem i Twój przepis na makaron z łososiem na pewno wypróbuję 🙂
    Ps. Jak dodasz do pomidorów z puszki, lub pasty pomidorowej, czerwonej papryki, nabierze on bardzo fajnego słodkawego smaku.

    • O papryce nie wiedziałam, sprawdzę 🙂 Do sosu pomidorowego dodaję płaską łyżeczkę cukru – sposób podpatrzony na wakacjach w knajpce prowadzonej przez Włocha – i na prawdę odmienia smak.

  • Marta

    Oliwa ma niski punkt dymienia, nie używaj jej do smażenia. Znacznie lepszy będzie olej z pestek winogron czy rzepakowy.

    • Naleśniki smażę na oleju rzepakowym, przeoczyłam to, co napisałam. Dziękuję, że wypatrzyłaś 🙂

      • Marta

        Wiesz, ja staram się nie pchać zbytnio ze swoimi mądrościami, ale zatrważająca liczba ludzi nie ma w ogóle pojęcia o tego typu rzeczach, a taka głupia rzecz jak punkt dymienia może mieć duży wpływ na zdrowie :(.

        • Rozumiem i cieszę się, że mam takich czytelników, bo to zawsze można dowiedzieć się czegoś mądrego 🙂

  • Ja tylko dodam moje ulubione, bardzo szybkie wypełnienia naleśników:
    wędzony łosoś + mozarella (na minutę do mikrofali)
    banan + nutella (teraz nie jem takich, bo się odchudzam ;))
    w sezonie: owoce jagodowe + naturalny serek homogenizowany + wiórki kokosowe
    i już nie takie szybkie, ale też ukochane: pieczarki + wędlina + ser podsmażone na patelni

    • Z serkiem homogenizowanym też czasem robimy. Dziękuję za pomysł, następnym razem dorzucę owoce i wiórki, bo to musi być przepyszne 🙂

  • Zaglądam po zajawce na fejsie i ze zdziwieniem stwierdzam że, no poza risotto, zadziwiająco podobnie wyglądają nasze obiady 😀 No i też w weekend często gęsto stery przejmuje moja druga połowa 😉 😀

    A jak lubisz takie klimaty po polecam bardzo lekką i szybką przekąskę, która mnie z powodzeniem wystarcza za danie obiadowe: na placki tortilii wykładamy pomidory z puszki, nakładamy pieczarki, jak ktoś lubi to mięso typu polędwica lub kurczak, sypiemy ser lub kładziemy mozzarellę, do tego bazylia i do pieca na jakieś 15-20 minut 🙂 Szybkie i zaskakująco wręcz smaczne 😉

    • Risotto polecam bardzo, wypróbuj koniecznie!

      My z tortillą robimy podobnie, wrzucamy składniki jak na pizzę i nazywamy pizzą na tortilli. Chętnie bym wypróbowała ją z Twoimi składnikami. Wpiszę jako pomysł na obiad na przyszły tydzień 🙂

  • KateStylees

    W tym tygodniu postanowiłam za dużo nie myśleć nad manu i po prostu wykorzystać twoje pomysły kulinarne 😉 Wczoraj zajadaliśmy się makaronem z pomidorami i mozzarellą (zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu), a dziś była kolej tagliattelle z wędzonym łososiem. I to niestety za ciężkie dla mnie… Myślę jeszcze, by za jakiś czas spróbować ze śmietaną 12-tką, bo taka zazwyczaj kupuję i może wtedy…

    W każdym bądź razie dziękuję za smaczne pomysły. Jutro jem sama, więc będzie czas na sałatkę z kurczakiem 🙂
    Pozdrawiam xx

    • Cieszę się bardzo, że próbujesz przepisów 🙂 Sosy śmietanowe są dosyć ciężkie, 30-stka jest słodka, dlatego mieszanka dwóch śmietan, nie wiem jak się zachowa 12-stka, ale zawsze warto spróbować 🙂

      A ciągle odkrywam nowe przepisy – równie szybkie, więc pewnie niedługo nowa edycja pojawi się na blogu 🙂 Pozdrawiam!

      • KateStylees

        W takim razie czekam na więcej z ogromną niecierpliwością 🙂 Smacznie i szybko, to dokładnie tak, jak lubię 😉