Nigdy nie przypuszczałam, że na blogu będzie kulinarnie, ale pod wpisem o planowaniu gotowania pojawiło się kilka próśb o moje ulubione dania, więc nie mogłam Wam odmówić. Samo robienie zdjęć jedzeniu nawet mi się spodobało, a z gotowania czerpałam większą przyjemność, więc może będzie kolejna smakowita piątka :).
Jest 5 przepisów, bo w weekend dowodzenie w kuchni przejmuje mój luby, co oznacza bardziej skomplikowane i wykwintne potrawy niż w tygodniu. Podane przeze mnie składniki są na dwie umiarkowanie głodne osoby. Przyprawiajcie wedle uznania, bo tak jak i na co dzień w życiu, tak i tu mogę zapomnieć o soli i pieprzu 🙂
MAKARON Z POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ
Danie, którym zajadam się w Presto, postanowiłam odtworzyć i bez przepisu wyszło pyszne.
Składniki:
- dowolny makaron
- jedna puszka całych pomidorów
- jedna kulka mozzarelli
- bazylia świeża lub suszona
- średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente.
- W tym czasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek do zeszklenia.
- Dodajemy pomidory z puszki na patelnię i smażymy dopóki pomidory się nie rozpadną (można im w tym pomóc) a sos trochę zgęstnieje.
- Mozzarellę kroimy w kostkę i gdy sos będzie miał dobrą konsystencje dodajemy.
- Gdy mozzarella zacznie się rozpuszczać dodajemy posiekane listki bazylii.
- Gotowy sos mieszamy z makaronem i zajadamy ze smakiem.
TAGLIATTELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM
Z tego co pamiętam przepis podpatrzyłam kilka lat temu na Pozytywnej kuchni, ale chyba mocno go uprościłam, a i tak wychodzi pysznie 😉
Składniki:
- 6-7 gniazd makaronu tagliattele
- śmietana 18%
- śmietana 30%
- wędzony łosoś
- suszony koperek
- czosnek
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy al dente
- Czosnek podsmażamy
- Całą śmietanę 18% dajemy na patelnię, i tak 3-4 łyżki 30%, ale polecam smakować i dodawać według uznania.
- Gdy śmietana zgęstnieje dodajemy koper. Im więcej tym lepsze.
- Na sam koniec na chwilę dorzucam pokrojonego w cienkie paski łososia. Mieszam i zalewam makaron sosem.
NALEŚNIKI
Oboje uwielbiamy naleśniki w każdej postaci, dlatego często je jemy w różnych wersjach. Moim największym kulinarnym sukcesem po zamieszkaniu na swoim jest robienie cienkich naleśników. Bo możecie mi nie wierzyć, ale wcześniej były grubości palca 😀
Składniki na ciasto:
- szklanka mleka
- szklanka gazowanej wody
- jedno jajko
- i tak 1,5 szklanki mąki – ja daję jedną pełną, a później dosypuję na wyczucie.
Wszystko miksujemy i smażymy na odrobinie oleju. Z tych proporcji wychodzi ok. 7-8 naleśników.
Ulubione nadzienia:
- dżem – najprościej i najszybciej
- biały ser – ser półtłusty, jedno żółtko, cukier i ucieramy widelcem
- szpinak z fetą – ok. 5 ząbków czosnku podsmażamy, dodajemy pół opakowania mrożonego szpinaku, gdy się rozmrozi, dorzucamy min. pół opakowania fety, doprawiamy, polewamy śmietaną i zajadamy. Sposób na szpinak podpatrzyłam u Agnieszki, ale trochę pozmieniałam, bo nie miałam czasu go wcześniej rozmrozić. Zrobiłam też małą próbę z tagliattelle i smakował nawet lepiej niż w naleśniku 🙂
- pieczarki – podsmażamy jedną średnią cebulę, pieczarki myjemy, ścieramy na tartce z grubymi oczkami, i wszystko razem smażymy, doprawiamy i zawijamy. Tak przygotowane pieczarki są też świetne do krokietów, ale krokiety zupełnie nie wpisują się w koncepcję tego wpisu 😀
- na wytrawnie – drobno pokrojona połowa kapusty pekińskiej, podsmażone pieczarki, 2-3 ogórki konserwowe, 1/3 puszki kukurydzy ćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkę, mała marchewka starta na tartce, 1/4 papryki. Z tego robimy sałatkę. Na naleśnika kładziemy plasterki sera mozzarella i salami z pieprzem lub inne ostre, na to sałatka. Składamy naleśnika na kwadrat i jeszcze na moment kładziemy na patelnię.
POMIDOROWE RISOTTO
Przepis od Agnieszki, a tam znajdziecie jeszcze 6 innych pomysłów na prosty i szybki obiad. Risotto jest przepyszne, więc musiało tu trafić. Nie dodawaliśmy serka mascarpone, a pomidory chyba nie pelati, ale i tak danie trafiło na naszą listę ulubionych obiadów.
SAŁATKI Z PIERSIĄ Z KURCZAKA
Obiadowa wersja sałatki, którą można się najeść. Ma mięcho, więc nikt nie powinien narzekać 🙂
Składniki:
- różne sałaty, ja najczęściej kupuję gotowy mix sałat
- pierś z kurczaka, gotowana albo smażona, tu wszystko zależy od Waszych upodobań, ja robię różnie, a dzięki temu na jednej bazie mogę przygotować różne sałatki
- sos winegret
- dodatki – co akurat mam pod ręką, na zdjęciu np. w wersja z żurawiną i miodem, czyli bardziej na słodko, ale dziś jedliśmy z parmezanem i pomidorkami
- do tego dobre pieczywko i gotowe 🙂
Nie wiem jak Wy, ale ja strasznie zgłodniałam! Jeśli macie ochotę podzielić się Waszym szybkim i prostym przepisem, to czekam na propozycje.
Ja też właśnie strasznie zgłodniałam 🙂 same dobre rzeczy tu pokazujesz! To risotto miałam dziś na obiad to przynajmniej w tej kwestii jestem spełniona 😉 dziś dodałam mascarpone, bo stoi w lodówce otwarte opakowanie, ale ogólnie uważam że ten ser jest zbędny w tym przepisie, bez niego też jest spoko i jest nieco lżej 🙂
Ja do dziś nie umiem robić cienkich naleśników 🙁 na szczęście mój facet się w tym wyspecjalizował, to ja mu nie wchodzę w paradę 😉 nawet nauczył się podrzucać je pod sufit podczas przewracania 😉
Ja z podrzucaniem mam traumę – fruwająca patelnia i rączka w ręce, więc nawet tego nie próbuję 🙂
Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem pieczarkowym, taka moja wariacja Twoich propozycji 🙂
Przepis na sos pieczarkowy poproszę 😀
Proszę bardzo: kroisz cebulkę i podsmażasz na masełku, do tego wrzucasz pokrojone pieczarki w kostkę czy plasterki jak tam chcesz, smażysz chwilę, potem dolewasz wody lub bulionu i dusisz jakiś czas pod przykryciem, co by się z pieczarek aromat wydostał. Na koniec zaciągasz trochę śmietaną, przyprawiasz solą i pieprzem i gotowe. Ja lubię posypać też natką pietruszki 🙂
Dziękuję! Skorzystam na 100% 🙂
Dobrze,ze za kwadrans przerwa lunchowa, to na pocieszenie wbiję w coś zgłodniale zeby 😉
Z chęcią zjadłabym tak pysznego naleśnika 😉
Takie szybkie i proste dania są najlepsze. Ja uwielbiam wszystko co z makaronem i Twój przepis na makaron z łososiem na pewno wypróbuję 🙂
Ps. Jak dodasz do pomidorów z puszki, lub pasty pomidorowej, czerwonej papryki, nabierze on bardzo fajnego słodkawego smaku.
O papryce nie wiedziałam, sprawdzę 🙂 Do sosu pomidorowego dodaję płaską łyżeczkę cukru – sposób podpatrzony na wakacjach w knajpce prowadzonej przez Włocha – i na prawdę odmienia smak.
Też dodaję 🙂
Oliwa ma niski punkt dymienia, nie używaj jej do smażenia. Znacznie lepszy będzie olej z pestek winogron czy rzepakowy.
Naleśniki smażę na oleju rzepakowym, przeoczyłam to, co napisałam. Dziękuję, że wypatrzyłaś 🙂
Wiesz, ja staram się nie pchać zbytnio ze swoimi mądrościami, ale zatrważająca liczba ludzi nie ma w ogóle pojęcia o tego typu rzeczach, a taka głupia rzecz jak punkt dymienia może mieć duży wpływ na zdrowie :(.
Rozumiem i cieszę się, że mam takich czytelników, bo to zawsze można dowiedzieć się czegoś mądrego 🙂
Ja tylko dodam moje ulubione, bardzo szybkie wypełnienia naleśników:
wędzony łosoś + mozarella (na minutę do mikrofali)
banan + nutella (teraz nie jem takich, bo się odchudzam ;))
w sezonie: owoce jagodowe + naturalny serek homogenizowany + wiórki kokosowe
i już nie takie szybkie, ale też ukochane: pieczarki + wędlina + ser podsmażone na patelni
Z serkiem homogenizowanym też czasem robimy. Dziękuję za pomysł, następnym razem dorzucę owoce i wiórki, bo to musi być przepyszne 🙂
Zaglądam po zajawce na fejsie i ze zdziwieniem stwierdzam że, no poza risotto, zadziwiająco podobnie wyglądają nasze obiady 😀 No i też w weekend często gęsto stery przejmuje moja druga połowa 😉 😀
A jak lubisz takie klimaty po polecam bardzo lekką i szybką przekąskę, która mnie z powodzeniem wystarcza za danie obiadowe: na placki tortilii wykładamy pomidory z puszki, nakładamy pieczarki, jak ktoś lubi to mięso typu polędwica lub kurczak, sypiemy ser lub kładziemy mozzarellę, do tego bazylia i do pieca na jakieś 15-20 minut 🙂 Szybkie i zaskakująco wręcz smaczne 😉
Risotto polecam bardzo, wypróbuj koniecznie!
My z tortillą robimy podobnie, wrzucamy składniki jak na pizzę i nazywamy pizzą na tortilli. Chętnie bym wypróbowała ją z Twoimi składnikami. Wpiszę jako pomysł na obiad na przyszły tydzień 🙂
W tym tygodniu postanowiłam za dużo nie myśleć nad manu i po prostu wykorzystać twoje pomysły kulinarne 😉 Wczoraj zajadaliśmy się makaronem z pomidorami i mozzarellą (zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu), a dziś była kolej tagliattelle z wędzonym łososiem. I to niestety za ciężkie dla mnie… Myślę jeszcze, by za jakiś czas spróbować ze śmietaną 12-tką, bo taka zazwyczaj kupuję i może wtedy…
W każdym bądź razie dziękuję za smaczne pomysły. Jutro jem sama, więc będzie czas na sałatkę z kurczakiem 🙂
Pozdrawiam xx
Cieszę się bardzo, że próbujesz przepisów 🙂 Sosy śmietanowe są dosyć ciężkie, 30-stka jest słodka, dlatego mieszanka dwóch śmietan, nie wiem jak się zachowa 12-stka, ale zawsze warto spróbować 🙂
A ciągle odkrywam nowe przepisy – równie szybkie, więc pewnie niedługo nowa edycja pojawi się na blogu 🙂 Pozdrawiam!
W takim razie czekam na więcej z ogromną niecierpliwością 🙂 Smacznie i szybko, to dokładnie tak, jak lubię 😉
Twoje przepisy zdecydowanie są piękne i na pewno smaczne, ale i tak wymagają minimalnego przygotowania. 🙂 Ja sięgam ostatnio częściej po dania gotowe i od razu muszę przeciwstawić się wszelkim negatywnym komentarzom. Jeśli znajdzie się firmę, która wierzy w naturalne składniki to nie ma się o co martwić. Ja takie produkty znalazłam (firma Frykas) i naprawdę przyznam, że wszyscy w rodzinie zajadają ze smakiem.
Ja bardzo lubię makaron ze szpinakiem i kurczakiem ale zbyt wiele czasu pochłaniało mi jego zrobienie. Znalazłam szybszy sposób na … i teraz taki makaron robię w 20 min do maksymalnie pół godziny, a świeże produkty dostaję prosto do domu.
Super przepisy! A mi ostatnio w lapki wpadl przepis na zapiekanke ziemniaczana ze szpinakiem (
http://jedzmy-zdrowo.pl/zapiekanka-ziemniaczana-ze-szpinakiem/
) – jakos mnie naszlo na witaminizowanie rodziny, stad szpinak:)