fbpx
 

5 prostych i smacznych przepisów na obiad w 30 minut

utworzone przez | mar 27, 2014 | ZAKAMARKI | 25 Komentarze

SONY DSC

Nigdy nie przypuszczałam, że na blogu będzie kulinarnie, ale pod wpisem o planowaniu gotowania pojawiło się kilka próśb o moje ulubione dania, więc nie mogłam Wam odmówić. Samo robienie zdjęć jedzeniu nawet mi się spodobało, a z gotowania czerpałam większą przyjemność, więc może będzie kolejna smakowita piątka :).

Jest 5 przepisów, bo w weekend dowodzenie w kuchni przejmuje mój luby, co oznacza bardziej skomplikowane i wykwintne potrawy niż w tygodniu. Podane przeze mnie składniki są na dwie umiarkowanie głodne osoby. Przyprawiajcie wedle uznania, bo tak jak i na co dzień w życiu, tak i tu mogę zapomnieć o soli i pieprzu 🙂

image

MAKARON Z POMIDORAMI, MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ

Danie, którym zajadam się w Presto, postanowiłam odtworzyć i bez przepisu wyszło pyszne.

Składniki:

  • dowolny makaron
  • jedna puszka całych pomidorów
  • jedna kulka mozzarelli
  • bazylia świeża lub suszona
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente.
  2. W tym czasie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek do zeszklenia.
  3. Dodajemy pomidory z puszki na patelnię i smażymy dopóki pomidory się nie rozpadną (można im w tym pomóc) a sos trochę zgęstnieje.
  4. Mozzarellę kroimy w kostkę i gdy sos będzie miał dobrą konsystencje dodajemy.
  5. Gdy mozzarella zacznie się rozpuszczać dodajemy posiekane listki bazylii.
  6. Gotowy sos mieszamy z makaronem i zajadamy ze smakiem.

image

TAGLIATTELLE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM

Z tego co pamiętam przepis podpatrzyłam kilka lat temu na Pozytywnej kuchni, ale chyba mocno go uprościłam, a i tak wychodzi pysznie 😉

Składniki:

  • 6-7 gniazd makaronu tagliattele
  • śmietana 18%
  • śmietana 30%
  • wędzony łosoś
  • suszony koperek
  • czosnek

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy al dente
  2. Czosnek podsmażamy
  3. Całą śmietanę 18% dajemy na patelnię, i tak 3-4 łyżki 30%, ale polecam smakować i dodawać według uznania.
  4. Gdy śmietana zgęstnieje dodajemy koper. Im więcej tym lepsze.
  5. Na sam koniec na chwilę dorzucam pokrojonego w cienkie paski łososia. Mieszam i zalewam makaron sosem.

image

NALEŚNIKI 

Oboje uwielbiamy naleśniki w każdej postaci, dlatego często je jemy w różnych wersjach. Moim największym kulinarnym sukcesem po zamieszkaniu na swoim jest robienie cienkich naleśników. Bo możecie mi nie wierzyć, ale wcześniej były grubości palca 😀

Składniki na ciasto:

  • szklanka mleka
  • szklanka gazowanej wody
  • jedno jajko
  • i tak 1,5 szklanki mąki – ja daję jedną pełną, a później dosypuję na wyczucie.

Wszystko miksujemy i smażymy na odrobinie oleju. Z tych proporcji wychodzi ok. 7-8 naleśników.

Ulubione nadzienia:

  1. dżem – najprościej i najszybciej
  2. biały ser – ser półtłusty, jedno żółtko, cukier i ucieramy widelcem
  3. szpinak z fetą – ok. 5 ząbków czosnku podsmażamy, dodajemy pół opakowania mrożonego szpinaku, gdy się rozmrozi, dorzucamy min. pół opakowania fety, doprawiamy, polewamy śmietaną i zajadamy. Sposób na szpinak podpatrzyłam u Agnieszki, ale trochę pozmieniałam, bo nie miałam czasu go wcześniej rozmrozić. Zrobiłam też małą próbę z tagliattelle i smakował nawet lepiej niż w naleśniku 🙂
  4. pieczarki – podsmażamy jedną średnią cebulę, pieczarki myjemy, ścieramy na tartce z grubymi oczkami, i wszystko razem smażymy, doprawiamy i zawijamy. Tak przygotowane pieczarki są też świetne do krokietów, ale krokiety zupełnie nie wpisują się w koncepcję tego wpisu 😀
  5. na wytrawnie – drobno pokrojona połowa kapusty pekińskiej, podsmażone pieczarki, 2-3 ogórki konserwowe, 1/3 puszki kukurydzy ćwiartka małej cebuli pokrojona w kostkę, mała marchewka starta na tartce, 1/4 papryki. Z tego robimy sałatkę. Na naleśnika kładziemy plasterki sera mozzarella i salami z pieprzem lub inne ostre, na to sałatka. Składamy naleśnika na kwadrat i jeszcze na moment kładziemy na patelnię.

image

POMIDOROWE RISOTTO

Przepis od Agnieszki, a tam znajdziecie jeszcze 6 innych pomysłów na prosty i szybki obiad. Risotto jest przepyszne, więc musiało tu trafić. Nie dodawaliśmy serka mascarpone, a pomidory chyba nie pelati, ale i tak danie trafiło na naszą listę ulubionych obiadów.

image

SAŁATKI Z PIERSIĄ Z KURCZAKA

Obiadowa wersja sałatki, którą można się najeść. Ma mięcho, więc nikt nie powinien narzekać 🙂

Składniki:

  • różne sałaty, ja najczęściej kupuję gotowy mix sałat
  • pierś z kurczaka, gotowana albo smażona, tu wszystko zależy od Waszych upodobań, ja robię różnie, a dzięki temu na jednej bazie mogę przygotować różne sałatki
  • sos winegret
  • dodatki – co akurat mam pod ręką, na zdjęciu np. w wersja z żurawiną i miodem, czyli bardziej na słodko, ale dziś jedliśmy z parmezanem i pomidorkami
  • do tego dobre pieczywko i gotowe 🙂

Nie wiem jak Wy, ale ja strasznie zgłodniałam! Jeśli macie ochotę podzielić się Waszym szybkim i prostym przepisem, to czekam na propozycje. 

You May Also Like…

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Dawniej nasze babcie nie wyobrażały sobie sprzątania bez solidnej kostki mydła. Dziś to praktyczne rozwiązanie wraca do łask i nic w tym dziwnego! Mydło nie tylko świetnie sprawdza się jako produkt pielęgnacyjny, ale także jest skutecznym środkiem czystości....

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Dawno nie dzieliłam się z Wami takimi moimi osobistymi polecajkami. I tak sobie pomyślałam, że skoro nadchodzi czas, gdy obdarowujemy siebie i naszych bliskich bardziej, to lepszej okazji do stworzenia tego wpisu nie będzie. Nie ma się też co oszukiwać, że tylko...

25 komentarzy

  1. Agnieszka

    Ja też właśnie strasznie zgłodniałam 🙂 same dobre rzeczy tu pokazujesz! To risotto miałam dziś na obiad to przynajmniej w tej kwestii jestem spełniona 😉 dziś dodałam mascarpone, bo stoi w lodówce otwarte opakowanie, ale ogólnie uważam że ten ser jest zbędny w tym przepisie, bez niego też jest spoko i jest nieco lżej 🙂

    Ja do dziś nie umiem robić cienkich naleśników 🙁 na szczęście mój facet się w tym wyspecjalizował, to ja mu nie wchodzę w paradę 😉 nawet nauczył się podrzucać je pod sufit podczas przewracania 😉

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Ja z podrzucaniem mam traumę – fruwająca patelnia i rączka w ręce, więc nawet tego nie próbuję 🙂

      Odpowiedz
  2. Devinette

    Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem pieczarkowym, taka moja wariacja Twoich propozycji 🙂

    Odpowiedz
      • Devinette

        Proszę bardzo: kroisz cebulkę i podsmażasz na masełku, do tego wrzucasz pokrojone pieczarki w kostkę czy plasterki jak tam chcesz, smażysz chwilę, potem dolewasz wody lub bulionu i dusisz jakiś czas pod przykryciem, co by się z pieczarek aromat wydostał. Na koniec zaciągasz trochę śmietaną, przyprawiasz solą i pieprzem i gotowe. Ja lubię posypać też natką pietruszki 🙂

        Odpowiedz
  3. Joanna/ LotsOfSources

    Dobrze,ze za kwadrans przerwa lunchowa, to na pocieszenie wbiję w coś zgłodniale zeby 😉

    Odpowiedz
  4. lasoa

    Z chęcią zjadłabym tak pysznego naleśnika 😉

    Odpowiedz
  5. Dorota Zalepa

    Takie szybkie i proste dania są najlepsze. Ja uwielbiam wszystko co z makaronem i Twój przepis na makaron z łososiem na pewno wypróbuję 🙂
    Ps. Jak dodasz do pomidorów z puszki, lub pasty pomidorowej, czerwonej papryki, nabierze on bardzo fajnego słodkawego smaku.

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      O papryce nie wiedziałam, sprawdzę 🙂 Do sosu pomidorowego dodaję płaską łyżeczkę cukru – sposób podpatrzony na wakacjach w knajpce prowadzonej przez Włocha – i na prawdę odmienia smak.

      Odpowiedz
  6. Marta

    Oliwa ma niski punkt dymienia, nie używaj jej do smażenia. Znacznie lepszy będzie olej z pestek winogron czy rzepakowy.

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Naleśniki smażę na oleju rzepakowym, przeoczyłam to, co napisałam. Dziękuję, że wypatrzyłaś 🙂

      Odpowiedz
      • Marta

        Wiesz, ja staram się nie pchać zbytnio ze swoimi mądrościami, ale zatrważająca liczba ludzi nie ma w ogóle pojęcia o tego typu rzeczach, a taka głupia rzecz jak punkt dymienia może mieć duży wpływ na zdrowie :(.

        Odpowiedz
        • Ania Legenza

          Rozumiem i cieszę się, że mam takich czytelników, bo to zawsze można dowiedzieć się czegoś mądrego 🙂

          Odpowiedz
  7. Agnieszka Zielińska

    Ja tylko dodam moje ulubione, bardzo szybkie wypełnienia naleśników:
    wędzony łosoś + mozarella (na minutę do mikrofali)
    banan + nutella (teraz nie jem takich, bo się odchudzam ;))
    w sezonie: owoce jagodowe + naturalny serek homogenizowany + wiórki kokosowe
    i już nie takie szybkie, ale też ukochane: pieczarki + wędlina + ser podsmażone na patelni

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Z serkiem homogenizowanym też czasem robimy. Dziękuję za pomysł, następnym razem dorzucę owoce i wiórki, bo to musi być przepyszne 🙂

      Odpowiedz
  8. Ewelina Mierzwinska

    Zaglądam po zajawce na fejsie i ze zdziwieniem stwierdzam że, no poza risotto, zadziwiająco podobnie wyglądają nasze obiady 😀 No i też w weekend często gęsto stery przejmuje moja druga połowa 😉 😀

    A jak lubisz takie klimaty po polecam bardzo lekką i szybką przekąskę, która mnie z powodzeniem wystarcza za danie obiadowe: na placki tortilii wykładamy pomidory z puszki, nakładamy pieczarki, jak ktoś lubi to mięso typu polędwica lub kurczak, sypiemy ser lub kładziemy mozzarellę, do tego bazylia i do pieca na jakieś 15-20 minut 🙂 Szybkie i zaskakująco wręcz smaczne 😉

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Risotto polecam bardzo, wypróbuj koniecznie!

      My z tortillą robimy podobnie, wrzucamy składniki jak na pizzę i nazywamy pizzą na tortilli. Chętnie bym wypróbowała ją z Twoimi składnikami. Wpiszę jako pomysł na obiad na przyszły tydzień 🙂

      Odpowiedz
  9. KateStylees

    W tym tygodniu postanowiłam za dużo nie myśleć nad manu i po prostu wykorzystać twoje pomysły kulinarne 😉 Wczoraj zajadaliśmy się makaronem z pomidorami i mozzarellą (zdecydowanie na stałe zagości u mnie w domu), a dziś była kolej tagliattelle z wędzonym łososiem. I to niestety za ciężkie dla mnie… Myślę jeszcze, by za jakiś czas spróbować ze śmietaną 12-tką, bo taka zazwyczaj kupuję i może wtedy…

    W każdym bądź razie dziękuję za smaczne pomysły. Jutro jem sama, więc będzie czas na sałatkę z kurczakiem 🙂
    Pozdrawiam xx

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Cieszę się bardzo, że próbujesz przepisów 🙂 Sosy śmietanowe są dosyć ciężkie, 30-stka jest słodka, dlatego mieszanka dwóch śmietan, nie wiem jak się zachowa 12-stka, ale zawsze warto spróbować 🙂

      A ciągle odkrywam nowe przepisy – równie szybkie, więc pewnie niedługo nowa edycja pojawi się na blogu 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
      • KateStylees

        W takim razie czekam na więcej z ogromną niecierpliwością 🙂 Smacznie i szybko, to dokładnie tak, jak lubię 😉

        Odpowiedz
  10. Małgorzata Garncarz

    Twoje przepisy zdecydowanie są piękne i na pewno smaczne, ale i tak wymagają minimalnego przygotowania. 🙂 Ja sięgam ostatnio częściej po dania gotowe i od razu muszę przeciwstawić się wszelkim negatywnym komentarzom. Jeśli znajdzie się firmę, która wierzy w naturalne składniki to nie ma się o co martwić. Ja takie produkty znalazłam (firma Frykas) i naprawdę przyznam, że wszyscy w rodzinie zajadają ze smakiem.

    Odpowiedz
  11. Jowita Damaszek

    Ja bardzo lubię makaron ze szpinakiem i kurczakiem ale zbyt wiele czasu pochłaniało mi jego zrobienie. Znalazłam szybszy sposób na … i teraz taki makaron robię w 20 min do maksymalnie pół godziny, a świeże produkty dostaję prosto do domu.

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, tu Ania!

Czaruję wnętrza. Widzę potencjał tam, gdzie na pierwszy rzut oka go nie ma i zawsze znajdę sposób na to, aby mieszkało się piękniej i lepiej. Zapraszam Cię do mojego świata.

KATEGORIE

WYSZUKAJ

MOJA KSIĄŻKA O EKO SPRZĄTANIU

Do miejsca, w którym żyję podchodzę całościowo. Od wyboru najlepszego odcienia bieli, przez funkcjonalność, po to czym sprzątam. Od lat jestem fanką domowych środków czystości. Moje ulubione przepisy zebrałam w ebooku, który Ci szczerze polecam.