fbpx
 

5 pomysłów na obiad w 30 minut – wersja wakacyjna

utworzone przez | lip 25, 2018 | ZAKAMARKI | 14 Komentarze

Niezmiennie kocham szybkie gotowanie. I choć odkąd mam swoją niezastąpioną kuchenną pomoc, z którą moja kuchnia weszła na wyższy poziom, to jednak szybkie przepisy na obiad są ciągle moją codziennością. Szczególnie wtedy, gdy za oknem piękna pogoda i chcę jak najwięcej czasu spędzać na zewnątrz. Dlatego dziś porzucam Wam kolejne 5 pomysłów na obiad w 30 minut w wariancie wakacyjnym! Te dania królują u mnie przez całe lato.

Smacznego!

5 pomysłów na obiad w 30 minut – wersja wakacyjna

Chłodnik pomidorowy

Kiedy robię krem pomidorowy mój Sebastian mówi, że wtedy czuć zapach domu. Latem zjadamy ją w wersji na zimno. Minimum składników do jej przygotowania to cebula i pomidory. Ja uwielbiam ją zwłaszcza wtedy, gdy dodam dużo włoszczyzny. Cudownie pachnie i najlepiej smakuje.

obiad w 30 minut na lato

Składniki:

  • 2 cebule
  • czosnek
  • włoszczyzna
  • pomidory z puszki całe
  • woda

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w plasterki, nie muszą być idealne i tak po gotowaniu wszystko zblendujemy. W garnku podsmażamy cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pietruszkę i resztę włoszczyzny. Gdy się zarumienią zalewamy wodą tak, by je przykrywała. Dodajemy pomidory i przyprawy, a następnie całość gotujemy pod przykryciem 20-30 minut. Po lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.

Zupę można jeść też na ciepło albo lekko przestudzoną. Podawać ze śmietaną, grzankami lub mozzarellą.

 

Chłodnik tradycyjny

Zupa, którą przygotowuję tylko latem i właśnie z latem mi się kojarzy najbardziej. Uwielbiam ten smak!

obiad w 30 minut na lato

Składniki:

  • pół litra kwasu buraczanego
  • pół litra śmietany
  • pół litra jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • drobno pokrojona botwinka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

Kwas buraczany mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojone warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.

Powinien postać około 2 godziny w lodówce, aby składniki się wymieszały. Podawać z jajkiem na twardo.

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

Najszybszy makaron, idealnie sprawdza się latem, bo nie trzeba długo stać nad patelnią. Jest lekki i przepyszny. W wersji ekspresowej sprawdzi się gotowe pesto ze słoiczka, ale u nas ostatnio króluje poszatkowana bazylia z czosnkiem i oliwą.

obiad w 30 minut na lato

Składniki:

  • ok. 5-7 plasterków suszonego pomidora z zalewy, pokrojonych w cienkie paski (dzięki nim nie trzeba już dodawać innego tłuszczu)
  • 2-3 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki lub wyciśnięte przez praskę)
  • pół słoiczka pesto lub posiekana drobno bazylia i oliwa
  • dowolny, ulubiony makaron
  • opcjonalnie ziarna słonecznika

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy pomidory, dodajemy czosnek i na koniec pesto lub bazylię. Makaron  ugotowany al denete wrzucamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu można posypać ziarnami słonecznika i/lub parmezanem.

 

Leczo

To też danie, które jest w moich top wakacyjnych smakach.

obiad w 30 minut na lato

Składniki:

  • cukinia
  • 3 rodzaje papryki
  • pomidory
  • cebula
  • opcjonalnie kiełbasa

Przygotowanie:

Kroimy wszystko w kostkę, smażymy dodając w kolejności: cebula, kiełbaska, papryka, cukinia, pomidory. Doprawiamy do smaku, zostawiamy na duszenie.

 

Dania z grilla

Jak wakacyjne dania, to muszą być dania z grilla! Jeszcze rok temu pewnie piątym pomysłem na obiad byłyby ugotowane sezonowe warzywa: bób czy fasola, które uwielbiam i często u nas goszczą. Albo makaron z truskawkami ;). W tym roku jednak korzystamy z tego, że możemy zrobić sobie grilla na codzienny obiad.

obiad w 30 minut na lato

Szaszłyki

Składniki:
  • 200 g łososia lub piersi z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • pomidorki cherry
  • sok z cytryny, ulubione przyprawy

Przygotowanie:

Papryki i łososia kroimy na kwadraty. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Do szaszłyków przygotowujemy dowolny sos.

 

Kurczak z warzywami

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • pomidorki cherry
  • papryka żółta, zielona, czerwona
  • cukinia
  • pieczarki

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka porcjujemy i ubijamy mięso. Warzywa kroimy na małe części. Pierś i warzywa wkładami do folii aluminiowej i szczelnie owijamy. Grillujemy około 10 minut.

A Wy co macie dzisiaj na obiad? Jakie szybkie dania królują u Was latem?

You May Also Like…

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Dawniej nasze babcie nie wyobrażały sobie sprzątania bez solidnej kostki mydła. Dziś to praktyczne rozwiązanie wraca do łask i nic w tym dziwnego! Mydło nie tylko świetnie sprawdza się jako produkt pielęgnacyjny, ale także jest skutecznym środkiem czystości....

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Dawno nie dzieliłam się z Wami takimi moimi osobistymi polecajkami. I tak sobie pomyślałam, że skoro nadchodzi czas, gdy obdarowujemy siebie i naszych bliskich bardziej, to lepszej okazji do stworzenia tego wpisu nie będzie. Nie ma się też co oszukiwać, że tylko...

14 komentarzy

  1. Emilia Maćko

    Ja polecam zupę krem z cukinii. Ostatnio się nią zajadamy 🙂

    Odpowiedz
  2. Tardis

    To ja mam pomysł na obiad w 10 min! Zmusiły mnie do tego ostatnio temperatury 😉
    Kasza kus kus (100g na osobę), zalewamy wrzątkiem. I sobie stoi. W tym czasie kroję wszelkie warzywa, które można zjeść surowe (pomidory, ogórki, CEBULA, papryka, wstążki cukinii, dowolne zielsko) i wrzucam do kaszy. Do tego jajo sadzone 😉 Choć przyznam, że dziś dałam gotowane na twardo z rana 😀 To przez upały!!! Nie chce się jeść, choć jest się głodnym. O gotowaniu nawet mi się myśleć nie chce!
    To ja jutro zrobię chłodnik twojego przepisu Aniu! Akurat mam kwas buraczany pyszniutki, to będzie idealnie 😀

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Muszę zrobić kaszę! Mi też się totalnie nie chce gotować, jeszcze w tym tygodniu odczuwam te temperatury znacznie mocniej, więc totalny pogrom! Ale jakoś przetrwam, na wodzie… 😀

      Odpowiedz
  3. Sylwia

    O, doskonale! Ostanio cierpię na wieczny brak pomysłów w kwestii jedzeniowej. Nie mówiąc już o tym, ze w takie upały w ogóle nie chce się jeść.

    Odpowiedz
  4. Marta

    Dzięki za inspirację! Ostatnio do kuchni mi jakoś nie po drodze, ale publicznie mówię, że się to zmieni 🙂 I przepisy wypróbuję!

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Ja też z kuchnią miałam różne przejścia, ale ostatnio bardzo się lubimy 🙂

      Odpowiedz
  5. Martusia

    Aniu, świetny pomysł na wpisy z obiadami w 30 minut! 🙂
    Niestety jestem alergikiem więc muszę trochę się nakombinować w kuchni.
    Do takich letnich dań dodałabym jeszcze placuszki/racuchy z owocami sezonowymi i naleśniki 🙂
    Latem oraz jako szybkie dania u nas w domu robimy również risotta i kaszotta 🙂

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Oj tak! Naleśniki i placuszki też u nas często, a w tym roku z owocami sezonowymi z własnych krzaczków szalejemy :). Risotto jakoś bardziej nam podchodzi zimą, ale kaszotta jeszcze nie robiła, choć jadłam kilka razy i mi smakowało. Muszę wprowadzić do naszego menu 🙂

      Odpowiedz
  6. Ivai Q

    U mnie w domu chłodników się nie jadało… muszę skorzystać z Twojego przepisu i zrobić ten z botwinką 🙂
    Choć w sumie jest wyjątek – zupa owocowa!!! Tę kocham!
    U nas dzisiaj soczewica z pomidorami i jajkiem 🙂 też raczej szybkie danie.

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Ja się jakoś nie mogę przekonać do jedzenia soczewicy jako dania obiadowego, w sumie nie wiem czemu! Muszę wypróbować kilka przepisów 🙂

      Odpowiedz
  7. Jola

    U mnie w domu chłodniki się nie przejęły. Składnikami w lecie podobne dania, ale raczej na ciepło.

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Ciepły posiłek w ciągu dnia jest mega ważny, ale przy dużych upałach chłodniki bardzo mnie ratują 🙂

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, tu Ania!

Czaruję wnętrza. Widzę potencjał tam, gdzie na pierwszy rzut oka go nie ma i zawsze znajdę sposób na to, aby mieszkało się piękniej i lepiej. Zapraszam Cię do mojego świata.

KATEGORIE

WYSZUKAJ

MOJA KSIĄŻKA O EKO SPRZĄTANIU

Do miejsca, w którym żyję podchodzę całościowo. Od wyboru najlepszego odcienia bieli, przez funkcjonalność, po to czym sprzątam. Od lat jestem fanką domowych środków czystości. Moje ulubione przepisy zebrałam w ebooku, który Ci szczerze polecam.