5 pomysłów na obiad w 30 minut – wersja wakacyjna
Niezmiennie kocham szybkie gotowanie. I choć odkąd mam swoją niezastąpioną kuchenną pomoc, z którą moja kuchnia weszła na wyższy poziom, to jednak szybkie przepisy na obiad są ciągle moją codziennością. Szczególnie wtedy, gdy za oknem piękna pogoda i chcę jak najwięcej czasu spędzać na zewnątrz. Dlatego dziś porzucam Wam kolejne 5 pomysłów na obiad w 30 minut w wariancie wakacyjnym! Te dania królują u mnie przez całe lato.
Smacznego!
5 pomysłów na obiad w 30 minut – wersja wakacyjna
Chłodnik pomidorowy
Kiedy robię krem pomidorowy mój Sebastian mówi, że wtedy czuć zapach domu. Latem zjadamy ją w wersji na zimno. Minimum składników do jej przygotowania to cebula i pomidory. Ja uwielbiam ją zwłaszcza wtedy, gdy dodam dużo włoszczyzny. Cudownie pachnie i najlepiej smakuje.
Składniki:
- 2 cebule
- czosnek
- włoszczyzna
- pomidory z puszki całe
- woda
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w plasterki, nie muszą być idealne i tak po gotowaniu wszystko zblendujemy. W garnku podsmażamy cebulę, czosnek, seler, marchewkę, pietruszkę i resztę włoszczyzny. Gdy się zarumienią zalewamy wodą tak, by je przykrywała. Dodajemy pomidory i przyprawy, a następnie całość gotujemy pod przykryciem 20-30 minut. Po lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia.
Zupę można jeść też na ciepło albo lekko przestudzoną. Podawać ze śmietaną, grzankami lub mozzarellą.
Chłodnik tradycyjny
Zupa, którą przygotowuję tylko latem i właśnie z latem mi się kojarzy najbardziej. Uwielbiam ten smak!
Składniki:
- pół litra kwasu buraczanego
- pół litra śmietany
- pół litra jogurtu naturalnego
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
- 1 ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- drobno pokrojona botwinka
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, cukier, pieprz
Przygotowanie:
Kwas buraczany mieszamy ze śmietaną i jogurtem. Dodajemy drobno pokrojone warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny.
Powinien postać około 2 godziny w lodówce, aby składniki się wymieszały. Podawać z jajkiem na twardo.
Makaron z pesto i suszonymi pomidorami
Najszybszy makaron, idealnie sprawdza się latem, bo nie trzeba długo stać nad patelnią. Jest lekki i przepyszny. W wersji ekspresowej sprawdzi się gotowe pesto ze słoiczka, ale u nas ostatnio króluje poszatkowana bazylia z czosnkiem i oliwą.
Składniki:
- ok. 5-7 plasterków suszonego pomidora z zalewy, pokrojonych w cienkie paski (dzięki nim nie trzeba już dodawać innego tłuszczu)
- 2-3 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki lub wyciśnięte przez praskę)
- pół słoiczka pesto lub posiekana drobno bazylia i oliwa
- dowolny, ulubiony makaron
- opcjonalnie ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Na patelni podsmażamy pomidory, dodajemy czosnek i na koniec pesto lub bazylię. Makaron ugotowany al denete wrzucamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu można posypać ziarnami słonecznika i/lub parmezanem.
Leczo
To też danie, które jest w moich top wakacyjnych smakach.
Składniki:
- cukinia
- 3 rodzaje papryki
- pomidory
- cebula
- opcjonalnie kiełbasa
Przygotowanie:
Kroimy wszystko w kostkę, smażymy dodając w kolejności: cebula, kiełbaska, papryka, cukinia, pomidory. Doprawiamy do smaku, zostawiamy na duszenie.
Dania z grilla
Jak wakacyjne dania, to muszą być dania z grilla! Jeszcze rok temu pewnie piątym pomysłem na obiad byłyby ugotowane sezonowe warzywa: bób czy fasola, które uwielbiam i często u nas goszczą. Albo makaron z truskawkami ;). W tym roku jednak korzystamy z tego, że możemy zrobić sobie grilla na codzienny obiad.
Szaszłyki
- 200 g łososia lub piersi z kurczaka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- pomidorki cherry
- sok z cytryny, ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Papryki i łososia kroimy na kwadraty. Nabijamy wszystkie składniki na patyczki do szaszłyków i grillujemy. Do szaszłyków przygotowujemy dowolny sos.
Kurczak z warzywami
Składniki:
- pierś z kurczaka
- pomidorki cherry
- papryka żółta, zielona, czerwona
- cukinia
- pieczarki
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka porcjujemy i ubijamy mięso. Warzywa kroimy na małe części. Pierś i warzywa wkładami do folii aluminiowej i szczelnie owijamy. Grillujemy około 10 minut.
A Wy co macie dzisiaj na obiad? Jakie szybkie dania królują u Was latem?
Emilia Maćko
Ja polecam zupę krem z cukinii. Ostatnio się nią zajadamy 🙂
Tardis
To ja mam pomysł na obiad w 10 min! Zmusiły mnie do tego ostatnio temperatury 😉
Kasza kus kus (100g na osobę), zalewamy wrzątkiem. I sobie stoi. W tym czasie kroję wszelkie warzywa, które można zjeść surowe (pomidory, ogórki, CEBULA, papryka, wstążki cukinii, dowolne zielsko) i wrzucam do kaszy. Do tego jajo sadzone 😉 Choć przyznam, że dziś dałam gotowane na twardo z rana 😀 To przez upały!!! Nie chce się jeść, choć jest się głodnym. O gotowaniu nawet mi się myśleć nie chce!
To ja jutro zrobię chłodnik twojego przepisu Aniu! Akurat mam kwas buraczany pyszniutki, to będzie idealnie 😀
Ania Legenza
Muszę zrobić kaszę! Mi też się totalnie nie chce gotować, jeszcze w tym tygodniu odczuwam te temperatury znacznie mocniej, więc totalny pogrom! Ale jakoś przetrwam, na wodzie… 😀
Ania Kalemba
Aż zgłodniałam 🙂 🙂 Super 😉
Sylwia
O, doskonale! Ostanio cierpię na wieczny brak pomysłów w kwestii jedzeniowej. Nie mówiąc już o tym, ze w takie upały w ogóle nie chce się jeść.
Kyōko Katie
Fajne pomysły :*
Marta
Dzięki za inspirację! Ostatnio do kuchni mi jakoś nie po drodze, ale publicznie mówię, że się to zmieni 🙂 I przepisy wypróbuję!
Ania Legenza
Ja też z kuchnią miałam różne przejścia, ale ostatnio bardzo się lubimy 🙂
Martusia
Aniu, świetny pomysł na wpisy z obiadami w 30 minut! 🙂
Niestety jestem alergikiem więc muszę trochę się nakombinować w kuchni.
Do takich letnich dań dodałabym jeszcze placuszki/racuchy z owocami sezonowymi i naleśniki 🙂
Latem oraz jako szybkie dania u nas w domu robimy również risotta i kaszotta 🙂
Ania Legenza
Oj tak! Naleśniki i placuszki też u nas często, a w tym roku z owocami sezonowymi z własnych krzaczków szalejemy :). Risotto jakoś bardziej nam podchodzi zimą, ale kaszotta jeszcze nie robiła, choć jadłam kilka razy i mi smakowało. Muszę wprowadzić do naszego menu 🙂
Ivai Q
U mnie w domu chłodników się nie jadało… muszę skorzystać z Twojego przepisu i zrobić ten z botwinką 🙂
Choć w sumie jest wyjątek – zupa owocowa!!! Tę kocham!
U nas dzisiaj soczewica z pomidorami i jajkiem 🙂 też raczej szybkie danie.
Ania Legenza
Ja się jakoś nie mogę przekonać do jedzenia soczewicy jako dania obiadowego, w sumie nie wiem czemu! Muszę wypróbować kilka przepisów 🙂
Jola
U mnie w domu chłodniki się nie przejęły. Składnikami w lecie podobne dania, ale raczej na ciepło.
Ania Legenza
Ciepły posiłek w ciągu dnia jest mega ważny, ale przy dużych upałach chłodniki bardzo mnie ratują 🙂