fbpx
 

Najlepszy przepis na pierniczki i pomysł na to jak je zapakować

utworzone przez | gru 11, 2016 | ZAKAMARKI | 19 Komentarze

pierniczki-2

Właśnie teraz jest idealny moment na upieczenie świątecznych pierniczków. Ja uwielbiam ten czas, później dekorowanie i świąteczne zajadanie. Pierniczenie, to już nasza tradycja, a cała rodzina na nie czeka ?.

W tym roku jesteśmy trochę spóźnieni (dziś mieliśmy je przygotowywać, ale plany nagle się zmieniły), jednak pierniki z tego przepisu są przepyszne zarówno bardziej kruche, jak i miękkie. Mam nadzieję, że Wam się przyda, a na końcu znajdziecie też pomysł na ich zapakowanie. Zdjęcia we wpisie są zbieraniną różnych ujęć z kilku wcześniejszych lat ;).

Przepis na pierniczki

Pierniczki z tego przepisu pieczemy od zawsze, czyli od jakiś sześciu lat. Wychodzą idealne, świetnie sprawdzają się też jako dekoracja choinki.

przepis na pierniczki

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • odrobina wody

Przygotowanie:

Masło z miodem rozpuszczamy w garnuszku. Pozostałe składniki mieszamy razem na stolnicy, dodajemy ostudzone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, to dodajemy odrobinę wody. Po wyrobieniu wałkujemy. Jeśli jest zbyt miękkie można schłodzić w lodówce.

Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki i przekładamy na blachę do pieczenia. Powierzchnię pierniczka przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Dziurki do zawieszenia robimy przed pieczeniem, np. za pomocą wykałaczki.

przepis na pierniczki

Pieczenie:

Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180ºC.

Lukier:

Składniki na lukier do ozdabiania pierniczków:

1 białko
1 szklanka cukru pudru

Miksujemy razem na gładką masę. Z czasem lukier robi się coraz bardziej gęsty. Do ozdabiania używam wykałaczek lub strzykawki. W poprzednich latach dodawaliśmy też różne gotowe jadalne ozdoby.

przepis na pierniczkiprzepis na pierniczki

Przepis na pierniczki pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Jak zapakować pierniczki na prezent

Pierniczki często bywają u nas słodkim dodatkiem do prezentu, albo wędrują jako samodzielny upominek. Moja wizja co do sposobu ich pakowania prawie się nie zmienia, zawsze się podoba, więc postanowiłam Wam pokazać ten sposób.

przepis-na-pierniczki-1

Potrzebujemy:

  • sztywniejszego papieru, np. bloku technicznego
  • świątecznej papierowej serwetki
  • celafonu
  • sznurka lub wstążki

Przygotowanie krok po kroku:

Arkusz papieru A4 przecinamy na pół. Z jednego arkusza będą dwie bazy opakowania. Następnie zaginamy z dłuższe boki po 1 cm.

Serwetkę rozcinamy na 4 części. Jeden kwadrat kładziemy na naszą tekturkę. Na to układamy pierniczki.

pierniczki-8

Wycinamy prostokąt z celafonu i chowamy w niego naszą tekturkę z pierniczkami. Wiążemy po bokach sznurkiem, robiąc „cukierek”. I gotowe!

Mam nadzieję, że przepis się przyda! Dajcie znać, czy wśród Waszych prezentów są też słodkie upominki 🙂

 

Na blogu znajdziecie też wpis z przepisem i opakowaniami do druku:

Jak spierniczyć Święta? Jeden niezawodny sposób

You May Also Like…

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Dawniej nasze babcie nie wyobrażały sobie sprzątania bez solidnej kostki mydła. Dziś to praktyczne rozwiązanie wraca do łask i nic w tym dziwnego! Mydło nie tylko świetnie sprawdza się jako produkt pielęgnacyjny, ale także jest skutecznym środkiem czystości....

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Dawno nie dzieliłam się z Wami takimi moimi osobistymi polecajkami. I tak sobie pomyślałam, że skoro nadchodzi czas, gdy obdarowujemy siebie i naszych bliskich bardziej, to lepszej okazji do stworzenia tego wpisu nie będzie. Nie ma się też co oszukiwać, że tylko...

19 komentarzy

  1. Donia

    Hej mam swietny „patent” na witrazyk w pierniczku, za pomoca maszynki do mielenia kawy, miele landrynki. W pierniczku robie dziure 1cm kolo i wsypuje proszek landrynkowy. Po upieczeniu robi sie cudny wirazyk- lizak. Swietnie wygladaja na choince jak zapalisz lampki 🙂

    Odpowiedz
    • Anna Grodziowa

      Też tak robię ?

      Odpowiedz
  2. W Ujęciu Fotografia

    Do robienia dziurek w pierniczkach polecam słomkę do napojów- jest większa i ma regularny kształt.Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. Marta

    Świetnie wyglądają, pewnie też cudownie smakują. W tym roku pierniczki już upieczone – może spróbuję Twój przepis w przyszłym roku 🙂

    Odpowiedz
  4. kelnerka bloguje

    Spadłaś mi z nieba! Rok temu wpadlam na cudowny przepis na pierniczki (ze starej, babcinej ksiązki). W tym roku książka gdzieś zaginęła, a w internecie przepisów na pierniczki tyle, że głowa mała, nie wiadomo, które przepisy są godne uwagi… dziekuje!! <3

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Cieszę się ogromnie! I miłego pieczenia <3

      Odpowiedz
  5. Jola

    A w sumie nie wiedziałam, czy w tym roku upiekę. Trochę upierdliwością jest zamiana na mąkę bezglutenową, ale… Chyba podejmę ryzyko.

    Odpowiedz
  6. Asia

    a na mniej wiecej ile sztuk wystarcza ten przepis? bo nie wiem czy podwajać stawkę 🙂

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      W zeszłym roku robiłam pojedynczą turę, ale wcześniej były podwójne 😀 Ale ilości sztuk nie pamiętam 🙂

      Odpowiedz
  7. FlyNerdpl

    z twojego pomysłu na pakowanie zapewne skorzystam, z przepisu już mniej, bo moje święta będą wegańskie 🙂

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      A masz sprawdzony przepis na wegańskie pierniczki? Podziel się, proszę!

      Odpowiedz
      • FlyNerdpl

        jak przetestuję na pewno podrzucę, mam kilka przepisów, oraz swój nie wege, te święta będą czasem eksperymentów :3

        Odpowiedz
  8. Oszczędnica

    Bardzo ciekawią mnie Twoje pierniczki, kupiłam już składniki i jutro na pewno zrobię 🙂

    Odpowiedz
  9. Joanna Gawarecka

    Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! W tym roku wykorzystam Twój 😉

    Odpowiedz
  10. Kasia W.

    to głupie pytanie: ale czy w przepisie na pierniczki (ciasto nie lukier) jajko dodaje się do masy czy tez służy tylko i wyłącznie do „posmarowania roztrzepanym jajkiem”.

    (laik jestem ale chce spróbować)

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      A to w sumie dobre pytanie! Dodaje się też do ciasta 🙂

      Odpowiedz
      • Kasia W.

        dzięki:)

        Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, tu Ania!

Czaruję wnętrza. Widzę potencjał tam, gdzie na pierwszy rzut oka go nie ma i zawsze znajdę sposób na to, aby mieszkało się piękniej i lepiej. Zapraszam Cię do mojego świata.

KATEGORIE

WYSZUKAJ

MOJA KSIĄŻKA O EKO SPRZĄTANIU

Do miejsca, w którym żyję podchodzę całościowo. Od wyboru najlepszego odcienia bieli, przez funkcjonalność, po to czym sprzątam. Od lat jestem fanką domowych środków czystości. Moje ulubione przepisy zebrałam w ebooku, który Ci szczerze polecam.