Najlepszy przepis na pierniczki i pomysł na to jak je zapakować
Właśnie teraz jest idealny moment na upieczenie świątecznych pierniczków. Ja uwielbiam ten czas, później dekorowanie i świąteczne zajadanie. Pierniczenie, to już nasza tradycja, a cała rodzina na nie czeka ?.
W tym roku jesteśmy trochę spóźnieni (dziś mieliśmy je przygotowywać, ale plany nagle się zmieniły), jednak pierniki z tego przepisu są przepyszne zarówno bardziej kruche, jak i miękkie. Mam nadzieję, że Wam się przyda, a na końcu znajdziecie też pomysł na ich zapakowanie. Zdjęcia we wpisie są zbieraniną różnych ujęć z kilku wcześniejszych lat ;).
Przepis na pierniczki
Pierniczki z tego przepisu pieczemy od zawsze, czyli od jakiś sześciu lat. Wychodzą idealne, świetnie sprawdzają się też jako dekoracja choinki.
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- 80 g masła
- 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- odrobina wody
Przygotowanie:
Masło z miodem rozpuszczamy w garnuszku. Pozostałe składniki mieszamy razem na stolnicy, dodajemy ostudzone masło z miodem. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, to dodajemy odrobinę wody. Po wyrobieniu wałkujemy. Jeśli jest zbyt miękkie można schłodzić w lodówce.
Ciasto wałkujemy na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki i przekładamy na blachę do pieczenia. Powierzchnię pierniczka przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Dziurki do zawieszenia robimy przed pieczeniem, np. za pomocą wykałaczki.
Pieczenie:
Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 180ºC.
Lukier:
Składniki na lukier do ozdabiania pierniczków:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
Miksujemy razem na gładką masę. Z czasem lukier robi się coraz bardziej gęsty. Do ozdabiania używam wykałaczek lub strzykawki. W poprzednich latach dodawaliśmy też różne gotowe jadalne ozdoby.
Przepis na pierniczki pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Jak zapakować pierniczki na prezent
Pierniczki często bywają u nas słodkim dodatkiem do prezentu, albo wędrują jako samodzielny upominek. Moja wizja co do sposobu ich pakowania prawie się nie zmienia, zawsze się podoba, więc postanowiłam Wam pokazać ten sposób.
Potrzebujemy:
- sztywniejszego papieru, np. bloku technicznego
- świątecznej papierowej serwetki
- celafonu
- sznurka lub wstążki
Przygotowanie krok po kroku:
Arkusz papieru A4 przecinamy na pół. Z jednego arkusza będą dwie bazy opakowania. Następnie zaginamy z dłuższe boki po 1 cm.
Serwetkę rozcinamy na 4 części. Jeden kwadrat kładziemy na naszą tekturkę. Na to układamy pierniczki.
Wycinamy prostokąt z celafonu i chowamy w niego naszą tekturkę z pierniczkami. Wiążemy po bokach sznurkiem, robiąc „cukierek”. I gotowe!
Mam nadzieję, że przepis się przyda! Dajcie znać, czy wśród Waszych prezentów są też słodkie upominki 🙂
Na blogu znajdziecie też wpis z przepisem i opakowaniami do druku:
Donia
Hej mam swietny „patent” na witrazyk w pierniczku, za pomoca maszynki do mielenia kawy, miele landrynki. W pierniczku robie dziure 1cm kolo i wsypuje proszek landrynkowy. Po upieczeniu robi sie cudny wirazyk- lizak. Swietnie wygladaja na choince jak zapalisz lampki 🙂
Anna Grodziowa
Też tak robię ?
W Ujęciu Fotografia
Do robienia dziurek w pierniczkach polecam słomkę do napojów- jest większa i ma regularny kształt.Pozdrawiam!
Ania Legenza
Muszę wypróbować ten patent! Dzięki!
Marta
Świetnie wyglądają, pewnie też cudownie smakują. W tym roku pierniczki już upieczone – może spróbuję Twój przepis w przyszłym roku 🙂
kelnerka bloguje
Spadłaś mi z nieba! Rok temu wpadlam na cudowny przepis na pierniczki (ze starej, babcinej ksiązki). W tym roku książka gdzieś zaginęła, a w internecie przepisów na pierniczki tyle, że głowa mała, nie wiadomo, które przepisy są godne uwagi… dziekuje!! <3
Ania Legenza
Cieszę się ogromnie! I miłego pieczenia <3
Jola
A w sumie nie wiedziałam, czy w tym roku upiekę. Trochę upierdliwością jest zamiana na mąkę bezglutenową, ale… Chyba podejmę ryzyko.
Ania Kalemba
Wyglądają bosko! :*
Asia
a na mniej wiecej ile sztuk wystarcza ten przepis? bo nie wiem czy podwajać stawkę 🙂
Ania Legenza
W zeszłym roku robiłam pojedynczą turę, ale wcześniej były podwójne 😀 Ale ilości sztuk nie pamiętam 🙂
FlyNerdpl
z twojego pomysłu na pakowanie zapewne skorzystam, z przepisu już mniej, bo moje święta będą wegańskie 🙂
Ania Legenza
A masz sprawdzony przepis na wegańskie pierniczki? Podziel się, proszę!
FlyNerdpl
jak przetestuję na pewno podrzucę, mam kilka przepisów, oraz swój nie wege, te święta będą czasem eksperymentów :3
Oszczędnica
Bardzo ciekawią mnie Twoje pierniczki, kupiłam już składniki i jutro na pewno zrobię 🙂
Joanna Gawarecka
Spadłaś mi z nieba z tym przepisem! W tym roku wykorzystam Twój 😉
Kasia W.
to głupie pytanie: ale czy w przepisie na pierniczki (ciasto nie lukier) jajko dodaje się do masy czy tez służy tylko i wyłącznie do „posmarowania roztrzepanym jajkiem”.
(laik jestem ale chce spróbować)
Ania Legenza
A to w sumie dobre pytanie! Dodaje się też do ciasta 🙂
Kasia W.
dzięki:)