5 prostych i smacznych przepisów na obiad w 30 minut #2

Jednym z moich największych „domowych problemów” było gotowanie, o czym pisałam nawet dwa lata temu na blogu we wpisie: Wyzwanie zaplanować gotowanie. Od tego czasu sporo się zmieniło, ale moja kulinarna diagnoza pozostała taka sama. Ma być smacznie i szybko, ciągle uwielbiam makarony i zupy. I najlepiej mało zmywania. Zmieniła się jednak organizacja, zaczęłam planować posiłki na cały tydzień i nawet mogę powiedzieć, że polubiłam gotowanie, choć ciągle daleko mi do wielkiej miłości.

Również dwa lata temu pojawił się wpis z przepisami na 5 moich obiadów w 30 minut. Dziś pora na jego drugą część, o którą się często dopominaliście. Jest prosto, szybko, w miarę zdrowo i dominują makarony. A jeśli tych przepisów Wam mało, to na końcu wpisu mam niespodziankę :).

Obiad w 30 minut – 5 prostych i smacznych przepisów:

Niby Carbonara

ala-carbonara

Składniki:
– surowy boczek w plastrach (z Lidla) (200g)
– cebula x2
– czosnek 2-3 ząbki
– śmietana 18% i 30%
– dowolny makaron z pszenicy durum

Przygotowanie:

Boczek kroimy w słupki, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na odrobinę rozgrzanego na patelni oleju rzucamy boczek, gdy tłuszcz z boczku zacznie się wytapiać dodajemy cebulę i czosnek. Gdy cebula mocno się zeszkli a boczek będzie usmażony zmniejszamy ogień i odajemy śmietanę. Całą 30%, będzie szybko gęstnieć dlatego kontrujmy 18%. Sos musi być lekko płynny, dodajmy odrobinę soli, śmiało pieprzu.

Podajemy z makaronem al’dente posypane odrobiną parmezanu.

Pomidorowa zupa krem

krem-z-pomidorow

Składniki:
– 2 cebule
– czosnek
– pomidory z puszki całe
– natka pietruszki, seler
– szklanka wody

Przygotowanie:

W garnku podsmażamy cebulę, czosnek, seler. Gdy się zarumienią dodajemy pomidory i przyprawy, a następnie całość gotujemy pod przykryciem 20-30 minut. Po lekkim przestudzeniu dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Można podawać ze śmietaną lub grzankami. Na zimno i na ciepło.

Makaron ze szpinakiem i twarogiem

makaraon-ze-szpinakiem

Skladniki
– cebula
– czosnek 3-4 ząbki
– 4 sztuki brykietu mrożonego szpinaku, posiekany ok. 1/3 paczki
– masło
– twaróg/ ser feta/ serek typu włoskiego

Przygotowanie
Cebulę i czosnek (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę) podsmażamy na maśle. Ilość cebuli i czosnku wpływa na smak całego dania, więc warto próbować różne warianty. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy nam się ładnie rozmrozi i złączy dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem.

Z Waszych komentarzy na Facebooku i Instagramie wiem, że świetnie komponuje się też z suszonymi pomidorami i następnym razem wypróbuję taką wersję. Jeśli chodzi o ser to można użyć zwykłego twarogu, sera feta czy nawet serka typu włoskiego. Idealne danie by wykorzystać resztki z lodówki 🙂

Makaron z pesto i suszonymi pomidorami

makaron-razowy-z-zsuszonymi-pomidorami-pesto

Składniki:

– ok. 5-7 plasterków suszonego pomidora z zalewy, pokrojonych w cienkie paski (dzięki nim nie trzeba już dodawać innego tłuszczu)
– 2-3 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki lub wyciśnięte przez praskę)
– pół słoiczka pesto
– makaron pełnoziarnisty

Przygotowanie:

Na patelni podsmażamy pomidory, dodajemy czosnek i na koniec pesto. Makaron pełnoziarnisty ugotowany al denete wrzucamy na patelnię, wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu można posypać parmezanem.

Przepis od LifeManagerki. Polecam wszystkie przepisy Agnieszki, sama bardzo często z nich korzystam.

Pierś z kurczaka z warzywami

piers-z-warzywami

Składniki:

– pierś z kurczaka
– warzywa na patelnię (Lidl, mieszanka włoska)
– ziemniaki
– cebula

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i kroimy na grube frytki lub tzw. ósemki. Polewamy delikatnie olejem, przyprawiamy obowiązkowo solą i pieprzem, odrobiną majeranku. Całość ląduje w piecu nastawionym na termoobieg i ok. 175 stopni na kilka minut.

Gdy ziemniaki sie lekko zarumienią dorzucamy kurczaka i warzywa wg poniższego przepisu. Całość pieczemy do miękkości mięsa – uważamy by nie było suche!

Piersi z kurczaka kroimy w paski, obtaczamy w oleju i przyprawiamy obficie curry i czerwoną ostra papryka. Cebulę kroimy na 8 części i wtykamy miedzy paski. Całość delikatnie mieszamy i wrzucamy równo rozłożone na blachę lub naczynie żaroodporne (bez przykrycia).

Gotową mieszankę warzyw na patelnię układamy na folii aluminiowej, z której robimy pojemnik (tak by warzywa miały czym oddychać). Mrożone warzywa puszczą sok i fajnie się uparują w folii.

Zamiast oleju dobry efekt daje też oliwa z oliwek.

Nasze Przepisy w Trello – publiczny dostęp

organizacja-przepisów-kulinarnych-2

Pod wpisem o mojej organizacji przepisów kulinarnych w Trello pojawiło się kilka próśb o to, by była publiczna. Po długich przemyśleniach postanowiliśmy ją otworzyć i mam nadzieję, że skorzystacie. Tablica ciągle się nam rozrasta, dużo przepisów dodajemy na kolanie, więc mogą pojawić się jakieś nieścisłości czy błędy, ale nie będziemy się bardziej starać niż do tej pory, bo największą zaletą tego rozwiązania jest to, że nie zabiera wiele czasu :). Mimo wszystko wierzę, że podpatrzycie coś pysznego. Smacznego!

.

To teraz czekam na Wasze ulubione szybkie i pyszne przepisy na obiad!

Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 4 lat przekonuję o tym innych :)

Close