Domowe listy 6 – smakowite zapachy dzieciństwa

utworzone przez | cze 29, 2020 | ZAKAMARKI | 9 Komentarze

Po przerwie spowodowanej pięknymi zmianami, które dzieją się w moim życiu (pisałam o nich więcej na Instagramie) zapraszam Was do sporządzenia kolejnej domowej listy. Listy, która przywołuje dobre wspomnienia i smaki dzieciństwa. Dzięki powrotom do tych smaków odkryłam w sobie radość z pieczenia i przygotowywania potraw, do których kiedyś brakowało mi cierpliwości. Dziś są dla mnie jednym z elementów tworzenia domowego klimatu i tak zwyczajnie mam radość z robienia i jedzenia. Zresztą nie tylko ja, a wszyscy domownicy i goście, którzy trafią akurat na ciasto drożdżowe wyjmowane z piekarnika.

Oprócz samej listy mam też dla Was przepis na bułeczki drożdżowe z owocami. Może Wam też zasmakują?

Do poprzednich list możecie wrócić klikając tutaj.

Lista 6: Twoje ulubione potrawy pachnące domem i dzieciństwem

  1. Pierogi
  2. Gołąbki
  3. Drożdżówka z kruszonką
  4. Barszczyk czerwony z uszkami
  5. Domowy rosół z własnoręcznie robionym makaronem
  6. Zupa botwinkowa

Jak z tym działać? Piec, gotować i jeść z przyjemnością. To jest taka lista, którą zaliczam do małych codziennych przyjemności. Przekonuję się, że dostrzeganie małych rzeczy, które sprawiają, że przyjemniej nam się żyje jest ogromnie ważne. Jeśli my nie zaczniemy ich świadomie zauważać i wprowadzać do naszego życia, to one się magicznie same nie pojawią. Dlatego czasem warto samemu sobie upiec ciasto drożdżowe jak u mamy. I do tego Was zachęcam :).

Przepis na bułeczki drożdżowe z owocami

To jest przepis, z którego robię też zwykłe ciasto drożdżowe. Natomiast wiosną i latem najbardziej lubimy bułeczki z owocami: truskawkami, jagodami, borówką. Tak naprawdę do środka możecie włożyć każdy Wasz ulubiony owoc.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszenne
  • 6g drożdży suchych (opakowanie)
  • pół szklanki letniego mleka
  • 1 jajko
  • 50 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 3 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ja to robię z pomocą mojego robota (pisałam o nim więcej w tym wpisie). Formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ręczniczkiem, pozostawiamy do podwojenia objętości (około 90 minut).

Po tym czasie formujemy nieduże bułeczki. W środek ciasta wkładamy kilka owoców posypanych cukrem. Układamy na blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na 30 – 40 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Kruszonka:

  • 50 g masła, miękkiego
  • 5 płaskich łyżek mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 8 g opakowanie cukru wanilinowego

Wszystkie składniki wyrabiamy między palcami na kruszonkę (jeśli jest zbyt mokra dodajemy więcej mąki, jeśli sucha – masła). Zwykle wychodzi większa ilość, więc zamrażam i mam do następnych bułek.

Jestem bardzo ciekawa jakie smaki znajdą się na Waszej liście. Jeśli macie ochotę podzielcie się nimi w komentarzach i podrzućcie swoje ulubione przepisy. 

You May Also Like…

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Przepis na mydło gospodarcze kokosowe

Dawniej nasze babcie nie wyobrażały sobie sprzątania bez solidnej kostki mydła. Dziś to praktyczne rozwiązanie wraca do łask i nic w tym dziwnego! Mydło nie tylko świetnie sprawdza się jako produkt pielęgnacyjny, ale także jest skutecznym środkiem czystości....

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Prezentownik 2023 – 7 rzeczy, które polecam

Dawno nie dzieliłam się z Wami takimi moimi osobistymi polecajkami. I tak sobie pomyślałam, że skoro nadchodzi czas, gdy obdarowujemy siebie i naszych bliskich bardziej, to lepszej okazji do stworzenia tego wpisu nie będzie. Nie ma się też co oszukiwać, że tylko...

9 komentarzy

  1. Janina

    O, jak to dobrze, że znowu piszesz. Jaka cudowna wiadomość. Dbaj o siebie, Aniu. Rozpieszczaj się smakami dzieciństwa. Ściskam serdecznie.

    Odpowiedz
  2. Kornelia

    O tak, uwielbiam domowe ciasto drożdżowe, chałkę, drożdżrówki – wszystkie tego typu wypieki kojarzą mi się z letnimi, domowymi pysznościami z dzieciństwa 🙂 Teraz sama chętnie je powtarzam

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Ja się teraz uzależniłam od tych wypieków 😀

      Odpowiedz
  3. holka

    Smaki, które pamiętam z dzieciństwa:
    1. Ciasto drożdżowe (było w każdą niedzielę)
    2. Jajka w „szarym sosie”
    3. Śledzie w śmietanie z młodymi ziemniaczkami (uwielbiam!)
    4. Budyń śmietankowy z sokiem wiśniowym
    5. Czernina z grubymi kluchami

    Odpowiedz
  4. E.

    1. Świeżo pieczony chleb
    2. Pierogi ruskie
    3. Sernik
    4. Rogaliki z dżemem
    5. Rosół
    6. Kremówka mojej babci – w zasadzie wszystkie potrawy w jej wykonaniu 🙂

    Też się cieszę że wróciłaś na bloga, bo już myślałam że przepadłaś na dłużej.

    Odpowiedz
    • Ania Legenza

      Czasem trzeba wziąć urlop, choćby „zdrowotny” 🙂 Ale lubię tu być, więc powrót jest oczywisty 🙂

      Odpowiedz
  5. Ilona

    Mi dzieciństwo przypomina zapach ciasta drożdżowego z rabarbarem. Zawsze taki piekła moja babcia. Sama też czasem je przyrządzam i również jest bardzo dobry, ale nie jest tak idealny jak ten babci. Poza tym ze smakiem dzieciństwa kojarzę również bób z masełkiem 🙂

    Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Cześć, tu Ania!

Czaruję wnętrza. Widzę potencjał tam, gdzie na pierwszy rzut oka go nie ma i zawsze znajdę sposób na to, aby mieszkało się piękniej i lepiej. Zapraszam Cię do mojego świata.

KATEGORIE

WYSZUKAJ

MOJA KSIĄŻKA O EKO SPRZĄTANIU

Do miejsca, w którym żyję podchodzę całościowo. Od wyboru najlepszego odcienia bieli, przez funkcjonalność, po to czym sprzątam. Od lat jestem fanką domowych środków czystości. Moje ulubione przepisy zebrałam w ebooku, który Ci szczerze polecam.