5 prostych i smacznych przepisów na obiad w 30 minut #3

Kiedyś nie byłam wielką fanką gotowania, bo większość znanych mi dań wymagała dużej ilości czasu spędzonego w kuchni, a po gotowaniu – długiego zmywania. Na szczęście dosyć szybko w mojej kulinarnej karierze, okazało się, że proste i szybkie dania sprawdzają się znacznie lepiej, a gotowanie może sprawiać mi frajdę.

To już tradycja, że co rok podrzucam Wam kilka naszych ulubionych przepisów na obiad w 30 minut. W tym roku w przygotowaniu niektórych dań pomógł mi piekarnik parowy Electrolux, o czym opowiem w poszczególnych przepisach.

 

Obiad w 30 minut – 5 prostych i smacznych przepisów:

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną

W ciągu ostatniego roku cukinia stała się podstawą wielu moich dań, uwielbiam mieć ją w kuchni. Bazowym przepisem była zapieczona cukinia faszerowana mięsem mielonym i posypana serem, ale to cukinia faszerowana kaszą jaglaną z Kwestii Smaku podbiła moje serce. Jest to najbardziej skomplikowany przepis w zestawieniu, ale mimo wszystko robi się bardzo szybko i dla tego smaku, warto!

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • pół cebuli
  • ząbek czosnku
  • kawałek czerwonej papryki
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 3 pomidorki koktajlowe
  • przyprawy: łyżeczka kurkumy, oregano, kolendry, słodkiej papryki
  • oliwa, sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Cukinię kroimy na pół. Wydrążamy pestki i miąższ zostawiając ok. pół centymetra cukinii. Pestki wyrzucamy, ale miąższ jeszcze się przyda. Cukinię doprawiamy solą i pieprzem, polewamy odrobiną oliwy i wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Ja wsypuję ją do garnka, zalewam wodą i co jakiś czas mieszam, by nie przywarła. Gdy kasza pochłonie całą wodę, sprawdzam jej twardość. W razie potrzeby dolewam wodę i jeszcze gotuję. Tylko w taki sposób potrafię jej nie przypalić ;).

Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek w plasterki i smażymy na patelni. Dodajemy wszystkie przyprawy. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i miąższ cukinii. Podsmażamy wszystko ok. 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze chwilę podsmażamy. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną.

Gdy wszystko ładnie się połączy faszerujemy cukinię. Na wierzch kładziemy pomidorki koktajlowe. Zapiekamy jeszcze przez 15 minut i gotowe. Możemy przyozdobić listkami bazylii.

 

Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii, to totalny hit! Pamiętam, że robiłam takie kilka lat temu i nikomu nie smakowały. W zeszłym roku skorzystałam z przepisu Codziennie Fit i nie mogę przestać się nimi zajadać. Kluczem w tym daniu jest dodanie na górę jogurtu greckiego i kiełków czy koperku.

Składniki na placuszki:

  • 1 duża cukinia
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na górę:

  • jogurt grecki
  • łosoś wędzony
  • koperek

Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jest bardzo mokra, możemy odsączyć nadmiar wody ręcznikiem papierowym. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Nakładamy 1-2 łyżeczki ciasta (na jeden placek). Smażymy ok. 1-2 minuty na kolor złoty i przewracamy na drugą stronę.

Wykładamy na talerz. Na wierzch dajemy solidną łyżkę jogurtu greckiego, poszarpane kawałki wędzonego łososia i posypujemy koperkiem.

Łosoś z warzywami

Błyskawiczne w przygotowaniu danie, którego nie da się zepsuć. Jeśli pod ręką macie jeszcze warzywa – świeże (w końcu idzie wiosna) lub mrożone, to cały obiad możecie przygotować małym kosztem w ok. 30 minut. A do tego, nie trzeba stać „przy garach”.

Składniki:

  • filet z łososia
  • warzywa mrożone albo surowe
  • sól, pieprz, suszony koperek, cytryna

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy warzywa. Ja akurat użyłam mrożonych (rozmroziłam przed), ale świeże będę jeszcze lepsze. Wykładamy je na blachę i pieczemy w temperaturze ok. 180ºC.

Łososia myjemy, kroimy na kawałki. Nie ma potrzeby odkrawać skóry. Solimy, pieprzymy, obficie posypujemy koperkiem. Do piekarnika wkładamy, gdy warzywa są już lekko miękkie, czyli po ok. 20 minutach.

Przygotowując to danie wykorzystałam możliwości parowe piekarnika Electrolux. Zaryzykowałam i razem z rybą upiekłam ciasto. Ciasto piekło się na poziomie czwartym, ryba na pierwszym przy włączonym termoobiegu z funkcją parowania. O dziwo, zapachy się nie wymieszały, a ryba wyszła idealnie (znacznie lepiej niż w piekarniku bez funkcji parowania np. podczas pieczenia w folii aluminiowej, zachowując przy tym 90% wartości odżywczych).

W przygotowaniu mięsa pomogła termosonda, która cały czas mierzy temperaturę wewnątrz fileta. Gdy tylko ryba osiągnie wybraną przez nas ilość stopni, piekarnik zasygnalizuje koniec pieczenia.

Ciasto też wyszło świetne, w ogóle nie pachniało łososiem ani warzywami, ale przepis na nie podrzucę przy najbliższej okazji 😉

Makaron jednogarnkowy

Jestem ogromną fanka makaronów, a ten jeden w zasadzie robi się sam. Trzeba pamiętać tylko o tym, by co jakiś czas zamieszać go podczas gotowania.

Składniki:

  • 300 g makaronu
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • garść liści bazylii
  • 3-4 suszone pomidory
  • 3 łyżki oliwy
  • woda
  • 1 kulka mozzarelli

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy: makaron, pomidory, pokrojoną w pióra cebulę, pokrojony w plastry czosnek, liście bazylii, suszone pomidory, oliwę. Doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy przegotowaną wodą mniej więcej z linią składników. Gotujemy co jakiś czas mieszając, by makaron się nie skleił i nie przywarł do garnka. Gdy makaron się ugotuje a wszystkie składniki połączą, nakładamy.

Nakładamy warstwami, przekładając je plastrami mozzarelli. Można posypać parmezanem.

 

Tortilla

To najszybsze danie świata, sprawdza mi się zawsze wtedy, kiedy totalnie nie chce mi się robić obiadu albo nie mam czasu. Może powstać z tego, co akurat macie w lodówce.

Składniki:

  • tortilla pełnoziarnista
  • roszponka lub rukola
  • salami
  • kulka mozzarelli
  • suszone pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • oliwa (u mnie z suszonych pomidorów)

Przygotowanie:

Placki tortilli delikatnie moczymy niewielką ilością wody (wystarczy natrzeć je zmoczoną ręką). Dzięki temu dobrze podgrzeją się w piekarniku i nie wysuszą na końcach. Środek placka smarujemy łyżeczką oliwy. Następnie układamy roszponkę, plastry mozzarelli, salami, pokrojone suszone pomidory. Zawijamy placek (najpierw dół, a później boki), a jego koniec owijamy folią aluminiową, żeby się nie rozchodził.

Wkładamy do piekarnika z włączoną funkcją grilla na ok. 5 minut, kiedy to ser zacznie się rozpuszczać. Tortillę można też podgrzać na patelni, ale ja wybieram piekarnik, bo wolę zrobić ich więcej na raz.

Jest jeszcze jeden drobiazg. Jeśli Wasi domownicy jedzą obiad później niż Wy, to w piekarniku Electroluxa każde z tych dań można odgrzać wykorzystując podgrzewanie na parze. Jest zdecydowanie zdrowiej i smaczniej niż z mikrofali. Jedzenie pozostaje soczyste, zupełnie tak jakby było świeżo upieczone, a nie odgrzane.

Mam nadzieję, że któreś z dań Wam się spodobało, a jeśli sami przygotowujecie coś pysznego i szybkiego, koniecznie podzielcie się przepisem w komentarzu!

Autorka: Ania Legenza

Jestem blogerką, żoną, mamą, miłośniczką planowania i dobrej organizacji. Wierzę, że porządek w domu oznacza porządek w życiu i od 4 lat przekonuję o tym innych :)

Close